Quantcast

Η «ομάδα κρούσης» του Μαξίμου: Οι υπουργοί που «βγήκαν μπροστά» και το σενάριο για διορθωτικές κινήσεις

Ανέλαβαν την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου και την κάλυψη των «ανορθογραφιών»

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο µπορεί να περάσει το γεγονός ότι µια µερίδα συγκεκριµένων υπουργών αποτελούν σε αυτήν τη νέα, δύσκολη συγκυρία που αντιµετωπίζει η κυβέρνηση την «οµάδα κρούσης» για την ενηµέρωση των πολιτών, την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου εν µέσω της εφαρµογής περιοριστικών µέτρων που µέχρι πρότινος ξόρκιζαν άπαντες, καθώς και την κάλυψη των «ανορθογραφιών» της εορταστικής περιόδου.

Πέραν του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόµου, ο οποίος κερδίζει συνεχώς πόντους σε ένα πόστο όπου κατά κοινή οµολογία οι επιλογές δεν «βγήκαν» όσο θα περίµενε ο πρωθυπουργός, το «κάρο» τραβά σχεδόν αποκλειστικά τις τελευταίες εβδοµάδες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και εσχάτως -ενόψει των αποφάσεων και των ανακοινώσεων για τα σχολεία- η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως.

Διαδοχικές εμφανίσεις

Κατά τα άλλα, θα µπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τις διαδοχικές εµφανίσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ µετά την Πρωτοχρονιά µπήκε εκ νέου στο «παιχνίδι» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αυτή η… ολιγοµελής εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα media έρχεται σε µια περίοδο που ακούγονται και πάλι σενάρια για περιορισµένες διορθωτικές κινήσεις στους κόλπους του κυβερνητικού σχήµατος, µετά και τις παραιτήσεις και αντικαταστάσεις των γενικών γραµµατέων που έχουν σκοπό να εισέλθουν στη µάχη του σταυρού.

«Είναι σαν την πανδημία»

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», αυτήν τη στιγµή και µέχρι το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, µια τέτοιου είδους πρωτοβουλία δεν βρίσκεται στις κορυφαίες προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Παρ’ όλα αυτά, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «η αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών είναι σαν την πανδηµία. Μια δυναµική διαδικασία, δηλαδή, η οποία µπορεί να φέρει στην επιφάνεια αρρυθµίες και νέες ανάγκες».

Είναι, πάντως, πανθοµολογούµενο ότι οι όποιοι µετασχηµατισµοί στη σύνθεση της κυβέρνησης µέχρι πιθανότατα και τις εθνικές εκλογές θα είναι απολύτως περιορισµένοι, θα αφορούν µεµονωµένες περιπτώσεις και θα εξυπηρετούν συγκεκριµένες παραµέτρους.

Με το σχήμα που επέλεξε

Άλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το Μαξίµου διεµήνυε εµµέσως πλην σαφώς πως, αν δεν προέκυπτε κάτι αναπάντεχο, ο πρωθυπουργός θα προκήρυττε εκλογές το 2023 και θα οδηγείτο σε αυτές µε το κυβερνητικό σχήµα που επέλεξε πέρυσι τέτοιον καιρό. Ωστόσο, οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου ήρθαν να υπενθυµίσουν σε όλους ότι η πολιτική ουδέποτε ήταν «ευθεία γραµµή»…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Ιανουαρίου 2022.