Quantcast

Η Κομισιόν «αδειάζει» ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε σε ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - «Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών»

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών επισήμανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για τη Διαφάνεια και τις Αξίες Βέρα Γιούροβα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτριος Παπαδημούλης, Κωνσταντίνος Αρβανίτης , Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά κατέθεσαν στις 27 Ιανουαρίου ερώτημα προς την αντιπρόεδρο Γιούροβα, ζητώντας να μάθουν τη θέση της Κομισιόν και συγκεκριμένα αν «η Επιτροπή θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν άμεση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Εάν η Κομισιόν προτίθεται να γνωστοποιήσει τις ανησυχίες της σχετικά με τη διαδικασία που κινείται κατά των δύο δημοσιογράφων και ποια συγκεκριμένα μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;»

 

Η απάντηση της αντιπροέδρου Βέρα Γιούροβα

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε δημοκρατία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του κράτους δικαίου. Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους δημοκρατικούς ελέγχους και στις ισορροπίες και πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν ιδίως οι ερευνητές δημοσιογράφοι στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) και προετοιμάζει επί του παρόντος μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των καταχρηστικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που στοχεύουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμπληρώσει τη σύσταση του 2021 σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την επικείμενη πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους».