Ως το κεντρικό πρόσωπο των ηµερών στην πολιτική, µέσα στα τραγικά γεγονότα των Τεµπών, έχει αναδειχθεί ο -πρώην πλέον- υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Κώστας Καραµανλής, µε την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του.
«Είναι αυτό που νιώθω καθήκον µου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασµού στη µνήµη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα», ανέφερε ο βουλευτής Σερρών της Νέας ∆ηµοκρατίας στις µόλις 182 λέξεων ανακοίνωσή του για την παραίτησή του το µεσηµέρι της περασµένης Τετάρτης. Στην ίδια ανακοίnωση, ο κ. Καραµανλής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αναλαµβάνει «την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήµατος». Πρόκειται για µια ανάληψη πολιτικής ευθύνης που συνδέεται άµεσα µε παραίτηση και όχι µε συνεντεύξεις Τύπου και δηλώσεις, που όµοιά της οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ανακαλέσουν στη µνήµη τους.
Σύµωνα µε όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, η απόφαση για την παραίτηση ήταν στο µυαλό του Κώστα Καραµανλή από την ώρα που βρισκόταν καθ’ οδόν για το σηµείο του πολύνεκρου δυστυχήµατος και «κλείδωσε» τη στιγµή που έφτασε στο σηµείο και αντίκρισε την σοκαριστική εικόνα. Σύµφωνα πάντα µε το ρεπορτάζ, στη γνωστοποίηση της απόφασής του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τελευταίος του έγνεψε καταφατικά, προσθέτοντας ότι είναι τιµή του που το κάνει. Οπως αναφέρουν πηγές, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον κ. Καραµανλή και η άµεση υποβολή της παραίτησής του σε καµία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε έγινε για να υπάρχει αντίστιξη µε τα πεπραγµένα της προηγούµενης κυβέρνησης σε µεγάλες καταστροφές µε ολιγωρία του κρατικού µηχανισµού, η οποία είτε ερευνήθηκε είτε ερευνάται ακόµα από τη ∆ικαιοσύνη. Αυτό το οποίο τονίζουν είναι ότι η παραίτηση Καραµανλή αποτελεί ένδειξη αίσθησης καθήκοντος και ενσυναίσθησης απέναντι στους πολίτες της χώρας.
Eµπειροι παρατηρητές σηµειώνουν ότι η οικειοθελής παραίτηση Καραµανλή λειτούργησε ως «βαλβίδα αποσυµπίεσης» για ένα πιθανό κύµα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, καθώς ο απελθών πολιτικός προϊστάµενος του αρµόδιου υπουργείου όχι µόνο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά έδωσε και την έκταση του προβλήµατος κάνοντας λόγο για «διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήµατος». Εκείνο το οποίο προσθέτουν είναι ότι η παραίτηση του κ. Καραµανλή από τη µια υποβλήθηκε την ίδια µέρα, πράγµα που σηµαίνει ότι δεν ήταν αποτέλεσµα µικροπολιτικών υπολογισµών και ενδοκυβερνητικής πίεσης, και από την άλλη ότι δεν αποµακρύνθηκε σε ανασχηµατισµό ως απόφαση του πρωθυπουργού, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 4/3