Quantcast

Γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ για τους 30 συμβούλους του Τσίπρα – Οι διαξιφισμοί γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα στην Κουμουνδούρου

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ

Φιλί ζωής επιχειρεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του μέσα από τη δημοσιοποίηση των προσώπων που θα αποτελέσουν την ομάδα συμβούλων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επενδύει επικοινωνιακά σε αυτή την ομάδα, καθώς θεωρεί ότι το μήνυμα που στέλνει είναι ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει τη δική του ομάδα «αρίστων», η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνιζαν, ακόμα, ότι η ομάδα αυτή δεν θα αντικαταστήσει το πολιτικό προσωπικό του κόμματος, αλλά θα λειτουργήσει υποβοηθητικά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα που προκύπτουν και αναζητούν λύσεις.

Από τα 30 μέλη που αποτελούν τη συμβουλευτική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα μέλη του κόμματος είναι μόνο τα τρία. Ως «σύμβουλοι του προέδρου» θα ενταχθούν σε τρεις επιμέρους ενότητες, τις οποίες θα συντονίζουν ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Στην ομάδα μετέχουν ήδη οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Γιώργος Χουλιαράκης, Ακρίτας Καϊταντζής, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παυσανίας Παπαγεωργίου και Βαγγέλης Πιλάλης.

Οι πρώτες αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικές, αν και πάλι υπάρχει γκρίνια και κριτική γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενημέρωσε του συνεργάτες του για αυτό το εγχείρημα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να το μάθουν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι τα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα έχουν απόλυτα το προφίλ που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για προσωπικότητες με αριστερές καταβολές και έντονη κοινωνική παρουσία. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, άρα δεν έχουν «βαρίδια» πίσω τους.

Η λίστα των «αρίστων» του Τσίπρα

Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI). Στις ευρωεκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ είχε κατέβει επίσης υποψήφιος σε αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου κόμματος. Είναι υπέρμαχος της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό απέναντι στον CoVId-19.

Ο Όθωνας Ηλιόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Το 2019 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ουίλιαμ Καέλιν από το Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχε ο Οθωνας Ηλιόπουλος, πήρε το Νόμπελ Ιατρικής.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ. Ηταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του Προσφυγικού το 2015. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφά- λειας της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έχει πει ότι «το να δώσεις μια χρηματική βοήθεια σε κράτη που αντιμετωπίζουν παράνομες εισόδους δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά να τους κρατήσει εκεί».

Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Η Δέσποινα Σίνου είναι επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και συνδιευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (Γαλλία). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Panthéon-Assas Paris 2 στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Ως πανεπιστημιακός είχε αντιδράσει έντονα στη δημιουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η Κορίνα Χατζηνικολάου είναι επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Εργάζεται πάνω στην παιδική προστασία, την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Συνεργάζεται στενά με κρατικούς φορείς Υγείας και Πρόνοιας, διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ που ενεργούν στο πεδίο της παιδικής προστασίας και της υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διεθνείς οργανισμούς (π.χ., UNICEF, UNHCR, OSCE, UNODC).

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019). «Ασφάλεια δεν είναι μόνο το αστυνομικό πηλίκιο, ούτε η στρατιωτική στολή. Ασφάλεια είναι οι καλοί δρόμοι, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, μια Πυροσβεστική που στελεχώνεται ώστε να αντέχει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», ανέφερε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός που σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Ηταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εχει δηλώσει ότι «σε όλη τη δεκαετία 2010-2020 είχαμε μια διαρκή παρουσία της Ακροδεξιάς στη διακυβέρνηση, δηλαδή έσπασε το μεγάλο ταμπού μετά το 2012 με τη συμμετοχή Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

Η Διάνα Βουτυράκου είναι 25 χρόνων, κι όμως είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, κατακτώντας την πρωτιά το 2018 στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σαγκάη.

Ο Σταύρος Κατσανέβας είναι καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας. Συνέβαλε σε σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών στον τομέα του.

Ο Αρις Καζάκος είναι καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ. Σχολιάζοντας τις αλλαγές του Κωστή Χατζηδάκη στα Εργασιακά, έχει πει ότι είναι μόνο αριθμοί, ενώ μιλάμε για ανθρώπους.

Η Νατάσσα Ρωμανού είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Παρά ταύτα, υποστηρίζει με πάθος τη δημόσια Παιδεία.

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας. Ως πανεπιστημιακός είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων.

Ο Σπύρος Κίντζιος είναι πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα το ΓΠΑ πήρε την εντυπωσιακή διά- κριση για τον βιοαισθητήρα ανίχνευσης του κορονοϊού.

Η Ζωρζέττα Λάλη είναι νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ηταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.

Η Σοφία Βιδάλη είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

Η Ντόρα Γιαννάκη είναι πολιτική επι στήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας. Σχολιάζοντας την αστυνο- μική αυθαιρεσία, ανέφερε: «Είναι ένα φαινόμενο σύνθετο που συνδέεται άμεσα με δομικά χαρακτηριστικά του αστυνομικού ο γανισμού, καθώς και με τις κατευθύνσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας».

Πηγή: Parapolitika.gr