Quantcast

Ειδική αποστολή Δένδια στη Μόσχα – Το ουκρανικό, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση στις 18 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του

Ένα ταξίδι που αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και ως δίαυλο επικοινωνίας πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκεπτόμενος τη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση στις 18 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού που είχε πραγματοποιήσει ο Έλληνας υπουργός στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, για να συναντήσει εκπροσώπους των Ελλήνων ομογενών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει «μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά», όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στα «Νέα». «Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας» στις ρωσικές προτάσεις σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί στη ρωσική πρωτεύουσα, θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης όσων είχαν συμφωνηθεί στις προηγούμενες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Από την ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαριστεί με κάθε τρόπο η θέση της Αθήνας, αλλά και η άποψη υπέρ της αποκλιμάκωσης και της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί. Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε», κάτι που επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εφαρμόζοντας μια γενικότερη κυβερνητική στρατηγική, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τον άνθρωπο που χειρίζεται την κατάσταση στη ρωσοουκρανική μεθόριο. Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία επί διμερών και διεθνών ζητημάτων στα μέσα Ιανουαρίου, με την Ουκρανία να αποτελεί ένα από τα θέματα συζήτησης, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρωσία διοργανώνουν κοινό Έτος Ιστορίας.

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Μόσχα, ειδικά στο χρονικό σημείο που γίνεται, υποδηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες τον σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, ως μια χώρα που ναι μεν έχει σαφή προσανατολισμό, αλλά και επίγνωση των ισορροπιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 12/2