Βάση στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου δίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν ότι τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων με κοινωνικό υπόβαθρο έχουν «στερέψει» για το Μέγαρο Μαξίμου.
Και μπορεί οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στις αναλύσεις τους να τις χαρακτηρίζουν ως μια κίνηση απελπισίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι η μοναδική στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία που θα έχει νομοθετήσει με βάση τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνουν ωστόσο ότι έχει δύο λόγους για να κάνει αυτή την κίνηση. Κατ’ αρχάς, εξαιτίας της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.
Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι γι’ αυτό, άλλωστε, από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει μια αυξημένη αγωνία να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιδράσουν όσοι στο εσωτερικό του Κινήματος διαφωνούν με μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και της Ν.Δ. είχαν συστρατευθεί με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο κατά την αντίληψή τους σήμερα εμφανίζεται να έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές.
Το κλίμα άλλαξε
Σχεδόν σε καθημερινή βάση, υπογραμμίζουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, αναφέρει ότι «με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό, ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται, ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας». Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η τακτική αυτή μπορεί να απέδιδε το προηγούμενο διάστημα, μετά ωστόσο την υπόθεση των υποκλοπών το κλίμα έχει αλλάξει και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Αντί της αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, έχετε μια άλλη τακτική. Βρήκατε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ, που όντως έκανε λάθη πολλά, και την όποια κριτική γίνεται προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., την όποια διαφορετική άποψη υπάρχει, την ονομάζετε φιλο-ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια βαθιά αυταρχική αντίληψη, που θέλει κάθε κριτική φωνή να στιγματίζεται, όπως παλιά στιγματίζατε κάθε διαφορετική άποψη άλλων, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες, αντεθνικόφρονες, μιάσματα, κομμουνιστές, απειλή για την ασφάλεια της χώρας! Ή είσαι με τον κακό ΣΥΡΙΖΑ ή είσαι με την άψογη Ν.Δ.!».
Ανασχηματισμός
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο κάνοντας παράλληλα έναν ανασχηματισμό, προκειμένου να δώσει τέλος στα σενάρια που διακινούν κάποιοι για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου.
Σε αυτούς που επιθυμούν μια τέτοια λύση εμφανίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε όλες τις πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρεται «στις κρίσεις του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας». Το σενάριο αυτό μιλά για συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ακόμα και πριν από τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο διαμηνύει ότι, εάν δεν είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σχήμα, δεν πρόκειται να μετέχει στην κυβέρνηση.
Δεν θα στηρίξει
Η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει για κανέναν λόγο καμία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει η Ν.Δ. (ακόμα και με άλλον πρωθυπουργό), θεωρεί ωστόσο ότι πίσω από αυτά τα σενάρια υπάρχει μια βάση, καθώς εξωθεσμικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Οι ίδιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας «πολύ δύσκολος παίκτης», που δεν θα βγει εκτός πολιτικού παιχνιδιού έτσι απλά για να διευκολυνθούν τα σχέδια κάποιων, εκτός αν προκύψουν και άλλα στοιχεία στο θέμα των υποκλοπών.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι βρίσκονται δημοσκοπικά πολύ κοντά στην 1η θέση, καθώς η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έδωσε ένα καίριο χτύπημα στον Κ. Μητσοτάκη παρουσιάζοντάς τον ως ευάλωτο σε αντιθεσμικές κινήσεις. Θεωρούν μάλιστα ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ήταν ιδιαίτερα καλή, καθώς κατάφερε να εκφράσει σε έναν βαθμό το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Ν. Ανδρουλάκη.
Διαφωνίες
Από τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνούν απαρατήρητες και οι διαφωνίες στελεχών της Ν.Δ. -που εκφράστηκαν δημόσια για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Λένε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα το θέμα μπορεί να απασχολήσει ιδιαίτερα το Μαξίμου, αφού πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένα για τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Σεπτεμβρίου 2022.