Quantcast

Ανοιχτή συζήτηση πραγματοποίησε η «Ανανεωτική Αριστερά» για την οικονομία και την ακρίβεια – Ομιλητές οι Σαχινίδης, Γάτσιος και Μέγας

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κίνδυνοι από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους πολίτες και την οικονομία, καθώς και οι εναλλακτικές πολιτικές και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ.

Με αφορμή την αυριανή γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά» πραγματοποίησε χθες στα γραφεία της ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οικονομία και ακρίβεια» και ομιλητές τον πρώην υπουργό, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Φίλιππο Σαχινίδη, τον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον τομεάρχη Εργασίας και στέλεχος της «Ανανεωτικής Αριστεράς» Χρήστο Μέγα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κίνδυνοι από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους πολίτες και την οικονομία, καθώς και οι εναλλακτικές πολιτικές και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στις ασύμμετρες κοινωνικές συνέπειες που προκαλούνται από την αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ελέγξει την ακρίβεια, αφού τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα, με συνέπεια να πλήττονται περισσότερο από «φόρο πληθωρισμού». Επίσης, ασύμμετρες χαρακτήρισε και τις κοινωνικές συνέπειες από την επιδιωκόμενη από την ΕΚΤ ύφεση στην ευρωζώνη, με σκοπό τον έλεγχο του πληθωρισμού, εκφράζοντας φόβους ότι, αν η ύφεση είναι βαθιά και η διάρκειά της υπερβεί τα δύο με τρία τρίμηνα, πολλοί θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. «Η υλοποίηση των προτάσεων των σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ για συνεχή αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να ελέγξει τις ολιγοπωλιακές συνθήκες σε κρίσιμες για τον καταναλωτή αγορές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γάτσιος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε πρωτοφανές το πληθωριστικό φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καθώς συνυπάρχουν τρία επιμέρους είδη πληθωρισμού: στην αγορά ακινήτων, στις χρηματιστηριακές αγορές και, τέλος, στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του πληθωριστικού φαινομένου είναι δύσκολη, γιατί οι «απαντήσεις» που δόθηκαν το 2008 δεν μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μόνο όπλο που έχει απομείνει στις κεντρικές τράπεζες είναι η άνοδος των επιτοκίων. Εκτίμησε ότι οι ήδη μεγάλες κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν, μαζί με το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, ενώ η Ευρώπη και η συνοχή της θα δοκιμαστούν, ιδιαίτερα εάν επιδιωχθούν ατομικές αντί για συλλογικές λύσεις. «Για την Ελλάδα -και όχι μόνο- δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ιδιαίτερα ιδεοληπτικού χαρακτήρα – η Βρετανία έχει στείλει το μήνυμα. Βασικοί άξονες πολιτικής θα πρέπει να είναι η προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και οι γραμμές παραγωγής, ιδιαίτερα των διεθνώς εμπορευσίμων» είπε. Τόνισε μάλιστα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια εξυπηρετεί και τους δύο άξονες, ενώ η πολιτική δημοσιονομικής υποτίμησης είναι μονόδρομος εάν πρόκειται να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Τέλος, ο κ. Μέγας υπογράμμισε ότι, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, οι επιλογές της Ν.Δ. με εμμονή στους έμμεσους φόρους, η αδιαφανής διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, η τιμολόγηση ρεύματος, η συμπίεση μισθών και συντάξεων, η διάλυση της Υγείας και της Παιδείας οδηγούν σε κοινωνική διάσπαση μεταξύ ασύστολου πλούτου και φτωχοποιημένων στρωμάτων και ορθώνουν τείχη στους νΝέους.

Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο Ευκαιριών και Προοπτικής για τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες, ώστε να υπάρξουν καλές θέσεις εργασίας και αναστροφή του brain drain.