O Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, επέλεξαν να μείνουν «μακριά και αγαπημένοι». Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την οικογενειακή φωτογραφία του PES, αφού έπιασαν τις δυο άκρες,
Σημειώνεται πως στη συνάντηση των ηγετών των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει ως παρατηρητής.
Χθες μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του parapolitika.gr, συνταξίδευσαν με το ίδιο αεροπλάνο, ωστόσο περιορίστηκαν σε ένα ξερό «γεια»., ενώ στη Σύνοδο μετείχαν σε διαφορετικά τραπέζια, ενώ στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών έπιασαν τις δύο άκρες, σχεδόν.
Οι επαφές του Ανδρουλάκη στο PES
Στο μεταξύ, στη Σύνοδο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τετ α τετ με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στις Βρυξέλλες, με τον οποίο αντάλλαξαν συγχαρητήρια για την εκλογή τους, ο ένας ως καγκελάριος, ο άλλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Στο ετήσιο Συμβούλιο «για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης, της Αειφορίας, του Σεβασμού», του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες,ο Νίκος Ανδρουλάκης προέταξε την ανάγκη για Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας.
Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Άμυνας όπου συμμετείχε η Ευρωπαία Επίτροπος από τη Μάλτα υπεύθυνη για θέματα ισότητας, Έλενα Νταλί, η επικεφαλής του SD Σλοβενίας και ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάλει.
Σχετικά με τις προκλήσεις της κοινής άμυνας στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι τα αντίθετα συμφέροντα των κρατών – μελών. Δεν έχει νόημα να έχουμε κοινό στρατό εάν δε μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιούμε».
Αναφερόμενος στις εξαγωγές όπλων, πρόσθεσε σχετικά: «Πέρυσι, καταθέσαμε ως Σοσιαλιστές την πρόταση μου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μετά από την πολιτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Η τροπολογία επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Πολλά κράτη – μέλη συμπεριλαμβανομένων και αυτών με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στην Τουρκία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια των δύο κρατών μελών. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.
«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μείωσε ποτέ τον προϋπολογισμό για την Άμυνα, οπότε για εμάς, η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Μόνο αν δράσουμε μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Περέζ, η οποία συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επιτυχία του στις εκλογές, ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής. Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πως είναι πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξη επιστρέφει. Οι δυό τους, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινής εκδήλωσης στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Ανδρουλάκης ζητάει από την ΕΕ εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και τόνισε πως δεν μπορεί κανένα ευρωπαϊκό κράτος να συνεχίζει να την εξοπλίζει. Μάλιστα, άφησε αιχμές για την Ισπανία, η οποία πρόσφατα επέκτεινε παλαιότερη συμφωνία της κυβέρνησης Ραχόι, ξανά με τον Τ. Ερντογάν.