Quantcast

Ανασχηµατισµός και εκλογικός νόµος στο επίκεντρο – Τα νέα σενάρια που κυκλοφορούν στην κυβερνητική πιάτσα

Όλα θα αποφασιστούν περί τα τέλη Αυγούστου

Γιάννης Κουρτάκης

 

 

Ο κατηγορηματικός τρόπος που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δώσει τέλος (δεν είναι η πρώτη φορά) στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το φθινόπωρο εκ των πραγμάτων διαφοροποιεί και τα δεδομένα σε σχέση με την από δω και πέρα στρατηγική που θα επιλέξει να ακολουθήσει στην πολιτική σκακιέρα.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δυναμική των γεγονότων ενδεχομένως και να αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει πολύ πιο νωρίς στις κάλπες, από τη στιγμή που ο ίδιος σχεδόν σε καθημερινή βάση κρίνει σκόπιμο να το διαψεύδει, εκ των πραγμάτων αρχίζουν να κυκλοφορούν νέα (πολιτικά) σενάρια σε σχέση με τις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Μάλιστα, αυτό που επικρατεί είναι του ανασχηματισμού πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι υπέρμαχοι της σχετικής εισήγησης θεωρούν ότι από τη στιγμή που τελικώς ο Μητσοτάκης δεν θα ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί των πρόωρων εκλογών, τότε σχεδόν είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της κυβέρνησης, η οποία θα συνδυαστεί και με μια σειρά από εξαγγελίες που έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται οι επιτελείς του Μαξίμου. Επί της ουσίας, αυτό που φαίνεται να εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός είναι ένας δομικός ανασχηματισμός, με ένα πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, που θα οδηγήσει προς τις κάλπες το κυβερνητικό σκάφος. Αν και η σχετική άσκηση δεν είναι και τόσο εύκολη, από τη στιγμή που θα εκλείψει οριστικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τότε είναι σχεδόν επιβεβλημένο ένα δυνατό λίφτινγκ σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος. Άλλωστε, εσχάτως, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πολλοί εκ των υπουργών έχουν δώσει αφορμές, διευκολύνοντας έτσι τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Με βάση τα όσα ακούγονται, το κρίσιμο (χρονικό) διάστημα για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων θεωρείται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αυτόν τον χρόνο θα κριθούν σχεδόν τα πάντα, επισημαίνουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, που διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό. «Ο μοναδικός τρόπος για να δοθεί τέλος στην εκλογολογία είναι ένας δομικός ανασχηματισμός», υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι του σεναρίου των αλλαγών στην κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός όλων των άλλων, η αναδόμηση στην κυβέρνηση θα συμβάλει και ως προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής επανεκκίνησης, αφού πλέον υπουργοί και βουλευτές θα έχουν σαφή εικόνα σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών.

Πάντως, εκτός από τον ανασχηματισμό, εσχάτως στο πρωθυπουργικό τραπέζι έχει επιστρέψει και ένα ακόμα σενάριο. Αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στην περίπτωση που δεν οδηγηθούμε σε εκλογές το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αν και δεν το θέλει) να προχωρά στην υιοθέτηση του σχεδίου που έχει καταρτιστεί εδώ και έναν περίπου χρόνο από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, όλα αυτά θα αποφασιστούν περί τα τέλη Αυγούστου και σίγουρα πριν από τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 9 Ιουλίου 2022