Quantcast

Αλογοσκούφης: Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου

«Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει», αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ιστορικοί Κύκλοι της Ελληνικής Οικονομίας- Από το 1821 έως σήμερα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας στην χώρα μας σήμερα, τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά στο παρελθόν και τι θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνήσεις στο εξής.

«Θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε όσο αφορά την δική μας προσέγγιση στην οικονομία, τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να επανακάμψουμε γιατί η οικονομία έχει περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά το 2010.

Σήμερα είμαστε στην σωστή κατεύθυνση και από πλευράς δικών μας πρωτοβουλιών και από πλευράς Ε.Ε.., αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε θεωρώντας ότι τα χρήματα που θα πάρουμε από την Ευρώπη, αρκούν για να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα. Θα πρέπει σαν εθνική προτεραιότητα να συμφωνήσουμε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που όλοι οι πολιτικοί όταν μιλούν ήρεμα ή ιδιωτικά παραδέχονται ότι χρειάζονται και να υπάρχει μια εθνική προσπάθεια που να ξεπερνά κυβερνήσεις και κόμματα» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου

Στη συνέχεια ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι: «Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει. Καλό θα είναι όλοι, γιατί εγώ πολλές φορές εγώ κάνει αυτοκριτική για τον ρόλο μου στην κυβέρνηση Καραμανλή και για τον ρόλο της κυβέρνησης Καραμανλή, καλό θα είναι να κάνουν αυτοκριτική όλοι όσοι μετείχαν στις κυβερνήσεις από το 1993 και μετά, γιατί η κρίση δεν ήρθε εν μία νυκτί.

Ήρθε ως αποτέλεσμα λαθών που κάναμε στην προετοιμασία για να μπούμε στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα του εφησυχασμού που δείξαμε αφού μπήκαμε στην ευρωζώνη και ως αποτέλεσμα μεγάλων λαθών που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, κυρίως το ότι δημιούργησε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης. Καλό θα είναι όλοι να δουν και τα δικά τους λάθη. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγουμε από τις αγορές αν δεν είχαμε δημιουργήσει οι ίδιοι, εννοώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που απέκοψε την Ελλάδα από τις μεγάλες αγορές.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να δανείζεται εκείνη την εποχή, ίσως με μεγαλύτερα επιτόκια, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Και αυτή την στιγμή έχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος από ό,τι είχαμε το 2010, παρ’ όλ’ αυτά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη κανείς δεν μιλάει πλέον για πρόβλημα χρέους. Το χρέος χρηματοδοτείται κανονικά, έχει ρυθμιστεί, η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και καλό είναι να μην γυρίσουμε σε πολιτικές που να δημιουργήσουν μια καινούρια κρίση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».