Quantcast

Παπαθανάσης: Όσο προχωράμε σε μια κανονικότητα θα υπάρξει και σταθεροποίηση τιμών

Τοπικές ρυθμίσεις κι όχι lockdown σε περίπτωση έξαρση της πανδημίας ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Όταν υπάρχει ανάπτυξη, δηλαδή ζήτηση που δεν ακολουθείται από την προσφορά, τότε έχουμε πληθωριστικές τάσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε αγαθά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως όσο προχωράμε σε μια κανονικότητα και η προσφορά θα καλύπτει την ζήτηση θα υπάρξει μια σταθεροποίηση των τιμών. Παράλληλα σημείωσε ότι η πολιτεία κάνει ελέγχους για αισχροκέρδεια και εναρμονισμένες πρακτικές ενώ είπε ότι διατίμηση σημαίνει έλλειψη προϊόντων.

 

Δεν θα υπάρξει νέο lockdown

Ξεκαθάρισε ότι lockdown δεν υφίσταται ενώ είπε πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν τοπικές ρυθμίσεις. Τόνισε πως ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

 

Εμβολιασμός Πολάκη

Για τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη ,είπε πως περισσεύει η υποκρισία σε πολλά ζητήματα και κάλεσε την αντιπολίτευση να έχει ξεκάθαρη στάση με τους εμβολιασμούς.

Τέλος ανέφερε πως πολλά χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα διατεθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:

«Οι βασικοί κανόνες της οικονομίας λένε ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει δηλαδή κίνηση και ζήτηση και αν δεν ακολουθείται πολύ γρήγορα από την προσφορά τότε έχουμε κάποιες πληθωριστικές τάσεις. Έχουμε πληθωρισμό ή αύξηση του δείκτη τιμών του καταναλωτή 1,4% σε σχέση με το ’20, από την άλλη αυτό το ποσοστό είναι μέσα στο πλαίσιο του 2% που αναμένουμε γενικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τις αυξήσεις, θέλω να πω ότι υπάρχει κάποια φυσιολογική αύξηση εκ των πραγμάτων λόγω της μεγάλης ζήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Όμως είδαμε ότι αυτός ο δείκτης υποχώρησε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του ’21, αυτό δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν όλες οι τιμές γιατί έχουμε τη διατροφή που ανέβηκε κατά 1,4% περίπου, έχουμε τα καύσιμα 5,2%, έχουμε όμως και μειώσεις όπως είναι στην ένδυση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθώς προχωράμε σε μια κανονικότητα και αρχίζει η προσφορά να καλύπτει τη ζήτηση θα επέλθει μια σταθεροποίηση. Το αν έχουμε μείωση δεν μπορώ να σας απαντήσω αλλά σταθεροποίηση θα έχουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Εκείνο το οποίο κάνει η πολιτεία είναι να ελέγχει για αισχροκέρδεια και εναρμονισμένη πρακτική, δυο πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και είναι υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ της προστασίας του καταναλωτή και είναι αυτό που κάνουμε καθημερινά. Χιλιάδες έλεγχους, έχουμε σε εφαρμογή τη δικλείδα αυτή ασφαλείας που είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με την αισχροκέρδεια δηλαδή το ποσοστό κέρδους και πόσο μπορεί να είναι σε σχέση με προ της πανδημίας σε κάποια προϊόντα από εκεί και πέρα εναρμονισμένη πρακτική και έλεγχος της αγοράς γίνεται συνεχώς. Από εκεί και πέρα διατίμηση μπορεί να σημαίνει και έλλειψη προϊόντων και έλλειψη προϊόντων δεν το θέλουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει στο τραπέζι το lockdown, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Δεν υπάρχει στο τραπέζι lockdown, κατηγορηματικά έχει ειπωθεί αυτό, εκείνο το οποίο μπορεί να υπάρξει είναι τοπικές ρυθμίσεις. Lockdown δεν υφίσταται επίσης το λιανικό εμπόριο λειτουργεί κανονικά, η εστίαση λειτουργεί κανονικά. Είχαμε μια καλή πορεία και του λιανικού εμπορίου περίπου 22%το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, μια πολύ σημαντική αύξηση και επίσης και ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα ίσως από αυτό που προβλέψαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, δεν φάνηκε και μέσα στα τρία lockdown ότι το λιανικό εμπόριο επηρέασε τη διασπορά του ιού. επίσης οι επαγγελματίες λειτουργούν υποδειγματικά, υπάρχει πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων που επιβάλλονται πρόστιμα ή που κλείνουν δραστηριότητες. Δεν υπάρχει λόγος καμίας ανησυχίας για γενικό lockdown».

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ανέφερε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο, υπάρχουν σε εφαρμογή τα μέτρα τα οποία ξεκινούν από 13 του μηνός ενώ όλα μπορεί να είναι στο τραπέζι δεν υπάρχει καμία άλλη ειλημμένη απόφαση σχετικά με υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι όμως στο τραπέζι θα το δούμε όμως στην πορεία καθώς προχωράμε και καθώς βλέπουμε πως εξελίσσεται το θέμα της πανδημίας».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του κ. Πολάκη, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Μερικές φορές περισσεύει η υποκρισία σε πολλά ζητήματα και καλό θα ήταν να είναι πολύ πιο ξεκάθαρη η στάση της αντιπολίτευσης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ή με τον εμβολιασμό. Η περίπτωση του κ. Πολάκη αποδεικνύει ότι τελικά μπορεί να λέγονται λόγια στον αέρα ενώ στην ουσία αυτός που θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του πάει και εμβολιάζεται. Όταν πριν από μερικές μέρες είχαμε τον κ. Πολάκη να λεει αυτά που έλεγε, στη συνέχεια να μην είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ως βασική αρχή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και στη συνέχεια βλέπετε τον κ. Πολάκη να πηγαίνει να εμβολιάζεται καταλαβαίνετε ότι προσπαθούν να ψαρέψουν και εδώ και εκεί αυτό δεν είναι ξεκάθαρο μήνυμα».

«Ξεκάθαρο μήνυμα είναι επίσημα να μιλήσει η αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας αλλά και όλα τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι Ελληνες και να σταματήσουν να μιλούν για τα μονοκλωνικά αντισώματα και όλες αυτές τις θεωρίες που κατ’ουσίαν έχουν αποδειχθεί ότι δεν στέκουν επιστημονικά», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφορικά για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ρόλο των τραπεζών και αν θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, δήλωσε: «Αυτό κάνει η κυβέρνηση έχοντας πολύ κοντά τις τράπεζες και μιλώντας προκειμένου να προχωρήσουμε σε πιστωτική επέκταση και περισσοτέρων ΑΦΜ από αυτά τα οποία είναι κατ’ ουσίαν πιστοληπτικά αποδεκτά από τις τράπεζες. Δεν είναι όμως μόνο το Ταμείο ανάκαμψης, είναι και το ΕΣΠΑ και το Ταμείο για την Αγροτική πολιτική, συνολικά 77 δις θα πέσουν στην οικονομία και θα πέσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατ’ ουσίαν. Ξέρετε ότι το 99% της ελληνικής οικονομίας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα χρήματα στην ουσία και αυτά τα οποία θα μοχλευτούν μέσα από την ιδιωτική συμμετοχή που μπορεί να φτάσουν στα 120 δις, εκεί θα καταλήξουν στο τέλος, μέσα στην οικονομία θα πέσουν τα χρήματα… Αποδέκτης των χρημάτων αυτών θα είναι η μικρομεσαία επιχείρηση».