Quantcast

Παπαθανασίου: Δεν θα χαρίσουμε την κοινωνική ευαισθησία στην Αριστερά

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Το μήνυμα πως ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των κρατουμένων, έστειλε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κώστας Παπαθανασίου, μιλώντας κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

 

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «καθημερινά ασχολούμαστε με την σωστή λειτουργία των καταστημάτων κράτησης και με την διαβίωση όσων στερούνται της ελευθερίας τους για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα. Δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι το ίδιο, δεν έχουν κάνει όλοι τα ίδια αδικήματα. Οφείλουμε όμως να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους που κάποια στιγμή όταν εκτίσουν την ποινή τους, θα αποφυλακιστούν και θα πρέπει να έχουν τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας».

 

Ο κ. Παπαθανασίου συνεχίζοντας τόνισε πως οι βασικές προτεραιότητες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν τεθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει η ασφάλεια και η υγεία όσων ζουν στα καταστήματα κράτησης. Παράλληλα η εκπαίδευση των κρατουμένων, η σωστή αντιμετώπιση όσων είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά σε συνεργασία με φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.α. αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών. Όλα αυτά με τον απαιτούμενο σεβασμό κρατουμένων και εργαζομένων, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στις ευπαθείς ομάδες αλλά παράλληλα με ενσυναίσθηση του ιδιαίτερου ρόλου που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν για το σωφρονιστικό μας σύστημα αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας», είπε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στην συνέχεια, ο κ. Παπαθανασίου, παρέθεσε τις δράσεις που δρομολογούνται όπως η ανέγερση νέων και σύγχρονων φυλακών. «Στον Ασπρόπυργο, την Χαλκίδα και τα Ιωάννινα προχωρά το σχέδιο και αποτελεί βασική κυβερνητική δέσμευση. Η τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα που κρίθηκε από την κυβέρνηση αναγκαία υπόθεση. Υλοποιείται συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα της ασφάλειας προωθώντας ενέργειες για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα των παρελθόντων ετών», είπε και συμπλήρωσε πως έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 26.000 έρευνες στα καταστήματα κράτησης σε συνεργασία με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Ελληνική Αστυνομία.

Κλείνοντας ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως «εργαζόμαστε για να χαρίσουμε μία καλύτερη ζωή κατά την επανένταξη στην κοινωνία στους κρατουμένους αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε την κοινωνική ευαισθησία που πάντα είχε η παράταξή μας σε όσους μιλάμε στο όνομα της Αριστεράς. Μιλάμε με έργα όχι με λόγια».