Την ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας με τον περιορισμό της συγκέντρωσης της εξουσίας και τον έλεγχο της αυθαιρεσίας της εξουσίας, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Παπανδρέου, μιλά ευθέως για την αυθαιρεσία της εξουσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν και χαρακτηρίζει “αυτοκρατορική” την αντίληψη της εξουσίας του ασκεί ο Ρώσος Πρόεδρος “με την εισβολή αλλά και τις θηριωδίες, σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας”. Αναφέρεται στις τεράστιες επιπτώσεις της εισβολής για την ειρήνη και την Οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ευρώπη, και χαρακτηριστικά παρατηρεί ότι “πραγματικά θα υποφέρει πάρα πολύς κόσμος”.
“Η ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, έγκειται στο να μπορεί ο πολίτης να ελέγχει την εξουσία ενώ η εξουσία και οι θεσμοί να υπηρετούν τις ανάγκες του πολίτη και όχι τις ανάγκες κάποιου κατεστημένου ή κάποιων ισχυρών. ‘Αρα η σύγκρουση είναι της ισχύος του Δικαίου ή του δίκαιου του ισχυρού”, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και μιλά για τον ρόλο της Ευρώπης στην παρούσα συγκυρία.
“Η Ευρώπη, ενώθηκε γύρω από την έννοια της ισχύος του Δικαίου, ο οποίος είναι και ο βασικός πυλώνας για να λειτουργήσει με ισότητα” , λέει και προσθέτει πως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την ανάγκη και η Ευρώπη να ενδυναμώσει τις αρχές της “όχι μόνον στη λογική μιας κοινής άμυνας -την οποία η Ελλάδα πάντα και δικαίως ζητεί – αλλά και ως προς την ενίσχυση των αξιών μας.
“Βλέπουμε ότι απειλείται η Δημοκρατία -και είναι ένα από τα θέματα που ασχολούμαι αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Επιτροπή που μού έχουν αναθέσει- από τη συγκέντρωση εξουσιών. Έχουμε ένα καπιταλιστικό σύστημα παγκόσμιο, το οποίο παράγει μεν πολύ πλούτο αλλά και πάρα πολύ ανισότητα και μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή . Παράγει πολύ πλούτο, αλλά παράγει και συγκέντρωση εξουσίας που υπονομεύει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, με τον έλεγχο των ΜΜΕ πολλές φορές, με τον έλεγχο των πολιτικών συστημάτων, με τη διαφθορά ή τα μεγάλα λόμπι και βεβαίως και με συστήματα παγκόσμια, όπως είναι οι ψηφιακές μεγάλες εταιρείες, οι εταιρείες πετρελαίου, οι εταιρείες agrobusiness, οι φαρμακευτικές εταιρείες, τα χρηματοπιστωτικά funds και εταιρειών και οι μεγάλες προμήθειες στρατιωτικών υλικών. Όλοι αυτοί έχουν τεράστια εξουσία, ουσιαστικά όχι κάτω από έναν έλεγχο, ουσιαστικό, δημοκρατικό” εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.
Έτσι και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ευρώπη καλείται να ξανασκεφτεί τον δικό της ρόλο, να εμβαθύνει στη Δημοκρατία, αλλά και να βοηθήσει στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης που θα θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και βεβαίως την προστασία του περιβάλλοντος και του δικαιώματος να είμαστε πιο αυτόνομοι και λιγότερο εξαρτημένοι.
Ενεργειακή Αυτονομία
“Αυτό το οποίο πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εξαρτημένοι από τον άνθρακα ως ενέργεια και ουσιαστικά σημαίνει ότι αυτοί που έχουν πηγές πλούτου, αυτοί μας ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό” υπογραμμίζει και καλεί: “Σκεφτείτε το οξυγόνο. Το οξυγόνο δεν το ελέγχει κανείς -ή τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν το ελέγχει κανείς- είναι ελεύθερο. Σκεφτείτε να έχουμε ενεργειακή ελευθερία με τον ήλιο, τη θάλασσα, τους ανέμους -την αιολική ενέργεια δηλαδή- τη γεωθερμία που έχει και η Ελλάδα”. “Ουσιαστικά θα μας απελευθερώσει από αυτές τις εξαρτήσεις. Πρέπει να σκεφτούμε στρατηγικά ως χώρα και ως Ευρώπη πώς μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ελεύθεροι παράγοντας οι ίδιοι. Μιλώ για μια ενεργειακή μετάβαση, που δεν θα είναι στα χέρια των λίγων και θα είναι μια ενεργειακή μετάβαση που γινόμαστε εμείς, οι πολίτες, παραγωγοί, όπως και καταναλωτές”, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Και στην ερώτηση “πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;” μας απαντά: “Με τα χρήματα που έρχονται. Και για να πω τη μεγάλη και γνωστή φράση μου “λεφτά υπάρχουν”, σήμερα φαίνεται πως έχουμε πολλά λεφτά που έρχονται στην Ελλάδα, το θέμα ωστόσο είναι πώς αξιοποιούνται τα χρήματα. Διότι αν είναι να πάνε στους λίγους και ισχυρούς βεβαίως δεν θα κάνουμε τη μετάβαση ούτε δίκαιη ούτε σωστή. Αν αυτή τη στιγμή μπορούσαμε ο αγροτικός κόσμος, οι συνεταιρισμοί, οι τοπικές κοινότητες, οι δήμοι, οι επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίες εταιρείες, κάθε καταναλωτής στο σπίτι του, οι πολυκατοικίες να βοηθηθούν ώστε να εγκαταστήσουν όχι μόνο το “Εξοικονομώ” (πολύ σημαντικό που πρέπει να επεκταθεί σε κλίμακα) για να μειώσουν και τις ανάγκες ενέργειας, αλλά να παράξουμε ενέργεια, θα είναι μια δημοκρατική μετάβαση και θα είμαστε εμείς οι διαχειριστές της. Έτσι και ελευθερία και Δημοκρατία θα είχαμε πολύ περισσότερο και δεν θα ήμασταν εξαρτημένοι από κανένα. Η Δανία, για παράδειγμα, η οποία ανέπτυξε αυτή τη φιλοσοφία και είναι ουσιαστικά σήμερα ανεξάρτητη ενεργειακά”.
“Έχει πολύ μεγάλη σημασία στρατηγικά για τη χώρα μας, για την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας αλλά και για την μείωση της τιμής της ενέργειας” αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγει: “Αυτό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και όχι να καθυστερεί και να ρουσφετολογεί με το σε ποιον θα δώσει άδεια και σε ποιον δεν θα δώσει, ενώ υπάρχουν δυνατότητες όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν σε αυτή την υπόθεση”.