Παπαδημούλης: Ο Κουρτς δεν είναι σύμμαχος μας – Μαζί με τον Σαλβίνι επιδεινώνουν το πρόβλημα

«Ο ΚΟΥΡΤΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΛΒΙΝΙ, ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Κουρτς και ο Σαλβίνι, επιδεινώνουν το πρόβλημα και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης».

«Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και κοινό σύστημα ασύλου, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων». Συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ερωτώμενος για την απόφαση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σ. Κουρτς, να ενισχύσει τα αυστριακά σύνορα με την αποστολή επιπλέον δύο χιλιάδων διακοσίων στρατιωτών, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει τα σύνορά της, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «μια πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτεί τη λειτουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και τη δημιουργία ασφαλών και νομικών οδών προς την ΕΕ, χωρίς να καθίσταται η Ελλάδα η ‘’πίσω αυλή της Ευρώπης’’ και χωρίς να ‘’δίνονται τα κλειδιά’’ στον Ερντογάν.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Κουρτς, δεν αποτελεί σύμμαχό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αυστρία έκλεισε τον λεγόμενο ‘’βαλκανικό διάδρομο’’, ενώ η Αυστριακή Προεδρία είναι εκείνη που παγώνει τη διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου».

Όπως τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο για να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν αντιδρούν έντονα, αλλά φαίνεται να ανέχονται τη συμπεριφορά του, όπως φάνηκε και στις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον γεωπολιτικό εκβιασμό και την κρίση που προκάλεσε ο Ερντογάν. Ωστόσο, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μπάλα πινγκ-πονγκ μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, καθώς το θέμα είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και, όχι μόνο ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση για τα ασυνόδευτα παιδιά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε: «Είναι ένα θετικό βήμα και ένα καλό σημάδι ανθρωπισμού, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό. Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και κοινό σύστημα ασύλου, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων.

Ο καγκελάριος Κουρτς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί κανέναν, ούτε παιδιά και γυναίκες. Χωρίς καμία αμφιβολία, ηγέτες, όπως ο Κουρτς ή ο Σαλβίνι, είναι παράγοντες που μόνο επιδεινώνουν το πρόβλημα και δεν βοηθούν καθόλου στην επίλυσή του».