Δημοσιεύματα το συνδέουν με την αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Άγκυρα, δεδομένων των εξελίξεων στο προσφυγικό, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Αν τελικώς εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, πώς δικαιολογεί ότι συμβαδίζει με τους στόχους περί φορολογικής διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης εντός ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τρίτα κράτη;
Ενώπιον της Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του το ενδεχόμενο “φορολογικής ασυλίας” προς την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος “δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαίων διπλωματών, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Τουρκία -μέχρι το τέλος του έτους- να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τη φορολογική διαφάνεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”. Και αυτό, σύμφωνα με την ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, “προκειμένου να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκτός της “μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων” της ΕΕ”. Τα δημοσιεύματα συνδέουν μια τέτοια εξέλιξη με “την αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Άγκυρα, δεδομένων των εξελίξεων στο προσφυγικό, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ”.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν αν επιβεβαιώνει τις σχετικές διαρροές, και “αν τελικώς εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, πώς δικαιολογεί ότι συμβαδίζει με τους στόχους περί φορολογικής διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης εντός ΕΕ αλλά και σε σχέση με τρίτα κράτη”.
Υπενθυμίζεται ότι η “μαύρη λίστα” καταρτίστηκε στα τέλη του 2017, ύστερα από αποκαλύψεις πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες.
Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Συμφωνία για ‘’φορολογική ασυλία’’ σε Τουρκία – Εκτός λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ
Δημοσιεύματα αναφέρουν πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαίων διπλωματών που δίνει περισσότερο χρόνο στην Τουρκία -μέχρι το τέλος του έτους- να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά στη φορολογική διαφάνεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκτός της “μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων” της ΕΕ. Η “μαύρη λίστα” καταρτίστηκε στα τέλη του 2017, ύστερα από αποκαλύψεις πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας συνδέεται, βάσει των δημοσιευμάτων, με την αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Άγκυρα, δεδομένων των εξελίξεων στο προσφυγικό, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι “η Τουρκία θα έπρεπε θεωρητικά να είναι στη λίστα, αλλά για πολιτικούς λόγους, αυτό αποφεύχθηκε”.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι η πίστωση χρόνου προς την Τουρκία θα συζητηθεί στο επικείμενο Eurogroup, ώστε να ληφθεί απόφαση.
Ερωτάται η Κομισιόν:
– Επιβεβαιώνει τα σχετικά δημοσιεύματα που συνδέουν ενδεχόμενη ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση προς την Τουρκία με τις γεωπολιτικές εξελίξεις;
– Αν ναι, και αν τελικώς εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, πώς δικαιολογεί ότι συμβαδίζει με τους στόχους περί φορολογικής διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης εντός ΕΕ αλλά και σε σχέση με τρίτα κράτη;