Παπαδημούλης: «Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε μέτρα κυρώσεων προς την τουρκική ηγεσία»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφώνησε εναρκτήρια ομιλία στη 16η Διεθνή διάσκεψη «Η ΕΕ, η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και οι Κούρδοι», που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε και με τη συνεργασία του Κουρδικού Ινστιτούτου των Βρυξελλών, είχε ως στόχο να κατανοηθεί καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η κουρδική περιοχή, η Τουρκία και οι γύρω περιοχές, ενώ διερευνήθηκαν και θέματα όπως η ανθρωπιστική κρίση στη Ροχάβα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην περιοχή, η τουρκικήκαταπίεση και η εξωτερικήΤουρκικήπολιτική, οι ενταξιακέςσυνομιλίεςΕΕ-Τουρκίας καθώς και ο ρόλος της Ευρώπης στην επιδείνωση της αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

«Με χαρά και ευχαρίστηση, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρετίζω τη 16η Διάσκεψη. Δυστυχώς τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι έως σήμερα, είναι κυρίως αρνητικές εξελίξεις για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

Και γι’ αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα, η 16η Διάσκεψη να συμβάλλει έτσι ώστε να ενισχυθεί και ο αγώνας αλλά και η ευρύτερη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη δημοκρατία, και ιδιαίτερα, για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

Ζούμε μια περίοδο όπου έχουν δημιουργηθεί έντονες στρατιωτικές εμπλοκές και στη Συρία και στη Λιβύη, αναπτύσσονται εντάσειςαλυσιδωτέςστηνπεριοχή της ΜέσηςΑνατολής, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όλοι μας πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Τόσο εμείς που είμαστε στην αριστερή-προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος και είμαστε σταθερά υπέρ τη δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού, αλλά και οι επίσημοι θεσμοί, όπως η ΕΕ.

Η ΕΕ έχει πολλές φορές καταδικάσει την τουρκική επέμβαση στη Συρία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ροζάβα. Και το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολλά ψηφίσματα εγκρίνει, καταδικάζοντας αυτή την τουρκική εισβολή. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Διότι από μόνα τους δεν σταματούν τις αρνητικές εξελίξεις, τους φόνους, την καταπίεση. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα,χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι κυρώσεις, οι οποίες αποφασίζονται στις Συνόδους της ΕΕ, αλλά παραμένουν στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία, δεν εισβάλλει απλά στη Συρία, αλλά καταδιώκει τους Κούρδους που ως παράγοντας σταθεροποίησης και δημοκρατίας στην περιοχή έδωσαν τεράστια μάχη απέναντι στον ISIS, και κρατά φυλακισμένους τον Ντεμιρτάς και τους συναγωνιστές του, δεκάδες βουλευτές του HDP, δημάρχους και χιλιάδες ακόμη ανθρώπους που αγωνίζονται για δημοκρατία στην Τουρκία.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη διάσκεψη, οφείλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα που να απαιτεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση. Διότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία. Εκμεταλλεύεται την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, για να εισβάλλει. Εκμεταλλεύεται την αύξηση των εντάσεων στο Ιράκ. Και με αυτόν τον τρόπο κερδίζει έδαφος σε ένα διεθνές “παζάρι”, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Το γεγονός ότι εμείς σήμερα εστιάζουμε εδώ -και σωστά- στα δικαιώματα του Κουρδικού λαού, δε σημαίνει με κανένα τρόπο ότι δεν βλέπουμε και τις ευρύτερες προκλήσεις στην περιοχή. Γιατί ο αγώνας για τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού, είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξασφάλιση της ειρήνης – και στη Συρία και στο Ιράκ, και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για την ανάγκη να έχουμε μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας.

Το μήνυμά μας φίλες και φίλοι, πρέπει να είναι σαφές: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πολιτικούς και τους διπλωματικούς αγώνες, αλλά και τα διπλωματικά μας εργαλεία, προς αυτή την κατεύθυνση. Για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε μέτρα κυρώσεων προς την τουρκική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και ενός εμπάργκο όπλων, έτσι ώστε να πιεστεί να σταματήσει να λειτουργεί ως σερίφης στην περιοχή, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, αλλά και για να την εμποδίσουμε να επιστρέψει βίαια πρόσφυγες στη Συρία.

Σας ευχαριστώ πολύ».