Quantcast

Παναγιωτόπουλος: Το παράδειγμα του Ελ. Βενιζέλου μας διδάσκει και μας εμπνέει σε ταραγμένους καιρούς όπως τώρα

Στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την ημερίδα με κεντρικό θέμα «Στρατηγικές Επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εξωτερική Πολιτική»

Ημερίδα με κεντρικό θέμα: «Στρατηγικές Επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εξωτερική Πολιτική» συνδιοργάνωσαν η Σχολή Εθνική Αμύνης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

 

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου δηλαδή τη μεγάλη στρατηγική σκέψη του, «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», τη στρατηγική στόχευση του, «να ταχθεί η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», την εξωστρέφεια, την αξιοπιστία και την διαπραγματευτική ικανότητα του ώστε μεταξύ άλλων «να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μετά την εθνική καταστροφή».

«Το τελευταίο στοιχείο το οποίο δεν αναφέρεται μόνο στον Ελευθέριο Βενιζέλο κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά είναι βασική συνθήκη ώστε η χώρα να πηγαίνει μπροστά και να καταγάγει νίκες. Στη μακραίωνη ιστορία της, η χώρα μας ιδίως στη νεότερη εποχή εναλλάσσεται ανάμεσα σε μεγάλες εθνικές νίκες, αλλά και βαρύτατες εθνικές καταστροφές. Όποτε καταγάγαμε ιστορικές και μεγάλες εθνικές νίκες νομίζω ότι συνέτρεχαν σωρευτικά -μαζί δηλαδή- τρία βασικά στοιχεία:

Πρώτον, ισχυρή και αποφασισμένη ηγεσία, δεύτερον, υψηλότατο ηθικό στο λαό, μια εθνική ομοψυχία, ένα συλλογικό αίσθημα, το οποίο ωθούσε τον λαό να συμμετάσχει σε μεγάλες εθνικές προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις κι αυτό βέβαια είχε εθνικά ωφελιμότατα αποτελέσματα και τρίτον, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες συνέδραμαν σε αυτή του την προσπάθεια.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα από την πορεία του ήταν και συνετέλεσε και στα τρία στοιχεία. Ισχυρή ηγεσία ήταν ο ίδιος, ασφαλώς! Το εθνικό συλλογικό ηθικό, το ενέπνευσε διά της ηγεσίας του και του παραδείγματός του και τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλε πολύ αποφασιστικά ώστε να δημιουργηθούν και να βάλουν κι αυτές την συνεισφορά τους, το πολύ μεγάλο λιθαράκι τους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, την πραγμάτωση των μεγάλων εθνικών ιδεών και του οράματός του.

Αν το ζητούμενο είναι η χώρα να έχει και να επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική της σε ταραγμένους καιρούς σε ένα σύνθετο, ίσως πιο σύνθετο από ποτέ, και δυνητικά αποσταθεροποιητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό, τότε νομίζω ότι το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν έχει πάρα μόνο να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει», κατέληξε.

«Η συμβολή του κρητικού πολιτικού στην ευρύτερη γεωγραφική και όχι μόνο διεύρυνση του ελληνικού κράτους, θεωρείται καίρια. Ήταν η διορατικότητα, η ευφυία, η τόλμη και η αποφασιστικότητά του, που τον ώθησε στην ανάληψη κρίσιμων ενεργειών. Διαθέτοντας αστείρευτη πίστη στις ικανότητές του και ατσάλινη θέληση, αποτέλεσε τον βράχο της πατρίδας μας σε δύσκολες εποχές, που απαιτούσαν διεθνείς δράσεις και αποφάσεις που λίγοι μπορούσαν να αναλάβουν. Η εμβέλειά του ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας, αφού η δράση του αφορούσε σε μεγάλο βαθμό ενέργειες προς το εξωτερικό της χώρας.

Στην επιτυχημένη του πορεία συνέβαλε καθοριστικά, πέραν της άριστης γνώσης του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και της διεθνούς σκηνής, η δεινή του ικανότητα να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο κυρίως στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε, σημαντικότατο παράγοντα για τις μετέπειτα εθνικές επιτυχίες, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Ελληνικού Στρατού.

Η τεράστια συμβολή του όμως έγκειται στην καθοριστική επέκταση της ελληνικής επικράτειας και στη διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας με την Τουρκία, μέσω της υπογραφής σημαντικών συνθηκών και συμφωνιών. Από διπλωματικής άποψης, όλα αυτά τα κατορθώματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άθλοι, δεδομένης της μικρής ισχύος της Ελλάδας την εποχή εκείνη. Αποτελούν για όλους εμάς τους νεότερους, πρότυπα υποδειγματικής, ευφυούς και πατριωτικής ηγεσίας, αποδεικνύοντας την μεγαλοφυία του και την πολυμορφία της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εργάστηκε με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, επιμονή και μοναδική αγωνιστικότητα στα διεθνή fora για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ευόδωση των εθνικών στόχων. Μία από τις πρώτες του πρωτοβουλίες άμα τη αναλήψει κιόλας της πρωθυπουργίας, ήταν η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε ξηρά, θάλασσα αλλά και στον αέρα, σε μια εποχή που η Αεροπορία έκανε τα πρώτα της βήματα. Μάλιστα, ανέλαβε ο ίδιος τα Υπουργεία των Στρατιωτικών και των Ναυτικών, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια σημασία που απέδιδε στον παράγοντα της στρατιωτικής ισχύος. Ως αποτέλεσμα της μέριμνάς του για τις Ένοπλες Δυνάμεις η μαχητική ισχύς τους έφτασε μέσα σε δύο χρόνια σε υψηλότατο επίπεδο, γεγονός που δημιούργησε τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ελληνική εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων.

Επί των ημερών του η Ελλάδα μεγάλωσε, διπλασιάστηκε σε έκταση και πληθυσμό, ενώ παράλληλα η διεθνής της θέση αναβαθμίστηκε σημαντικά καθώς απελευθερώθηκαν και ενσωματώθηκαν σε αυτήν περιοχές με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Ακολούθησε η σωστή στρατηγική επιλογή του να εισέλθει η χώρα στον Πρώτο Παγκόσμιο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, αφού με την διορατικότητά του προέβλεψε ότι με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούντο εν συνεχεία καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Και δικαιώθηκε πλήρως ως προς αυτήν την επιλογή του».

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέλαβε μια Ελλάδα μικρή και κατάφερε να την φτάσει μια ανάσα από την πλήρη εθνική της ολοκλήρωση», παρατήρησε στην ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης.