Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, που διεξάγεται από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Επισήμανε ότι «πάντοτε το ΝΑΤΟ προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από τα σύνορα των κρατών – μελών του», ενώ αναφερόμενος στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, είπε: «Χρωστάμε στους προγόνους μας ότι πολέμησαν με αποφασιστικότητα, για να ζούμε σήμερα σε ένα σύγχρονο κράτος όπως η Ελλάδα».
«Ευθύνη μας», είπε ο κ. Πικραμμένος, «είναι η υπεράσπιση των συμμάχων μας και η διατήρηση της ειρήνης […] Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να ορίσει μια μακρόπνοη ατζέντα».
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και συμφιλιώσης σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας αποτελούν «πηγή έμπνευσης για όλο το κόσμο».
«Οι ίδιες αξίες βρίσκονται στα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας δημοκρατιών, με μοναδικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία», κατέληξε ο Π. Πικραμμένος.
Την προσαρμοστικότητα του ΝΑΤΟ σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ισχύ της Συμμαχίας», ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καλωσορίζοντας από την πλευρά του, στην Αθήνα τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στάθηκε, δε, στη χρονική συγκυρία του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ως τεράστιας σημασίας τις διεθνείς προκλήσεις που καλείται το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος της Συμμαχίας.
«Παρά τις προκλήσεις από την πανδημία στη χώρα μας», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το σχέδιο εμβολιασμού λειτούργησε και μπορούμε να διοργανώσουμε το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής». Επισήμανε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ισχύσουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανέφερε ότι η επιτροπή παρέχει «σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες» διαδραματίζοντας καίριο ρόλο αναφορικά με «την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις». Μάλιστα, χρησιμοποίησε ρήση του Ηράκλειτου για να τονίσει ότι «ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε».
«Η ισχύς του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, «προέρχεται από την ποικιλομορφία του» με τις πολιτικές και στρατιωτικές συνεργασίας της συμμαχίας να αφορούν συνολικά 30 χώρες. Για το ρόλο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα σκληρό κρίκο της συμμαχίας».