Quantcast

Παναγιωτόπουλος: «Αλληλεγγύη και αποτροπή» το ισχυρό μήνυμα της άσκησης «Ηνίοχος’22»

«Πάνω από 70 αεροσκάφη πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο από το Καστελόριζο μέχρι και τους Οθωνούς και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη»

Αλληλεγγύη και αποτροπή είναι το ισχυρό μήνυμα που εκπέμπεται από τη φετινή διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής, πολυεθνικής, ασκήσεως «Ηνίοχος ’22», που φέτος συνδυάζεται με την επίσης πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων ’22», που διεξάγεται ταυτόχρονα, συμφώνως με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στο χαιρετισμό του κατά την παρουσία του, στο επίκεντρο διεξαγωγής της, το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ). στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδος.

«Πάνω από 70 αεροσκάφη πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο από το Καστελόριζο μέχρι και τους Οθωνούς και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» τόνισε χαρακτηριστικώς ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας ότι «σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον και σε ένα ιδιαίτερα αποστεροποιητικό γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα αποδεικνύει ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν έκρυψε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή της φετινής ασκήσεως επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι μεγαλύτερες αεροπορίες της Συμμαχίας συμμετέχουν στον ‘Ηνίοχο’». Ο ίδιος, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του χαρακτήρισε την άσκηση ως «πολύπλοκη και απαιτητική», ενώ πρόσθεσε ότι ο «Ηνίοχος» αποκτά «αποτύπωμα στη ευρύτερη περιοχή με τη φετινή συμμετοχή σε αυτών δύο πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων, του αμερικανικού USS “Hary S.Truman” και του γαλλικού “Charles de Gaulle” με τις ομάδες μάχης που τα συνοδεύουν».

Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς από την πλευρά του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «νέες προκλήσεις εγείρονται τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι «η διαλειτουργικότητα και οι κοινές ασκήσεις είναι αναγκαίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «υποδειγματική, από τακτικής πλευράς, την εκτέλεση των έως τώρα σεναρίων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ‘Ηνίοχου ’22’, ενώ έκανε και αυτός ειδική αναφορά στη συμμετοχή των προαναφερθεισών δύο αεροπλανοφόρων στη φετινή άσκηση.

Ο παριστάμενος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ (Geoffrey Pyatt) έδωσε συγχαρητήρια σε όλους για τη διεξαγωγή της φετινής ασκήσεως, δηλώνοντας ιδιαιτέρως περήφανος για τη συμμετοχή τόσων πολλών διαφορετικών μέσων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή», ενώ στάθηκε στο πλήθος των σεναρίων που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της ασκήσεως, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μπόρεσε να προσελκύσει ένα μεγάλο εύρος συμμετοχών» στη φετινή άσκηση.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η βράβευση του πιλότου F16 της 335 Μοίρας, Σμηναγού (Ι) Στυλιανού Γεωργίου, από τον ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλο, παρουσία και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, ο οποίος πρώτευσε στο φημισμένο Σχολείο Όπλων Τακτικής του ΚΕΑΤ και ο οποίος μιλώντας στη συνέχεια σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «αποτελεί τιμή το να πρωτεύσω σε ένα τέτοιο Σχολείο, που βρίσκεται η αφρόκρεμα των Ελλήνων αεροπόρων», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς προσθέτοντας: «ο ανταγωνισμός στο Σχολείο υπάρχει αλλά στόχος είναι να ανεβάσουμε το επίπεδό μας και να το μεταφέρουμε στις Μοίρες. Σχεδιάζουμε τις πιο σύνθετες αποστολές για την Πολεμική Αεροπορία».

Στον φετινό «Ηνίοχο» συμμετέχουν με μέσα και προσωπικό οι: Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Σλοβενία και Κύπρος, ενώ μόνο με προσωπικό συμμετέχουν Αυστρία και Καναδάς. Με παρατηρητές συμμετέχουν οι: Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας», Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κουβέιτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία. Η άσκηση διεξάγεται από τις 28 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου.

Στην «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» της ασκήσεως παραβρέθηκαν, εκτός του ΥΕΘΑ, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, πρέσβεις και ακόλουθοι Αμύνης ξένων χωρών και άλλοι.

Στα στατιστικά σημεία της ασκήσεως μπορούν να συμπεριληφθούν τα εξής:

  • Συμμετοχή περισσοτέρων από 1900 άτομα
  • Συμμετοχή περισσότερων των 20 χωρών
  • Δύο αεροπλανοφόρα με τα συνοδά τους πλοία
  • 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα, από τα οποία 81 από Ανδραβίδα (1 από τη Ζιγκονέλα της Σικελίας) και τα υπόλοιπα από τα δύο αεροπλανοφόρα.
  • Συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΚΑΜ της ΕΛΑΣ και ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)
  • Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • Περισσότερες από 10 μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: Parapolitika.gr