Πάιατ: Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στις προκλήσεις της Άγκυρας για να αποφευχθεί κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ‘Ελληνες δημοσιογράφους, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στις προκλήσεις της Άγκυρας καθώς δεν θέλουν να ξεσπάσει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

«Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass», ανέφερε.

«Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί μα δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις».

«Ανόητο το debate που έχει ξεσπάει, φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι καλύτερες από τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είπε: «Είναι λάθος και πιστεύω πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει η επιτυχία των καλών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος να στηρίζεται στις δυσκολίες των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Είναι δύο διαφορετικές σχέσεις. Οι σχέσεις των ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές ο πρόεδρος το είπε και στο οβάλ γραφείο αυτό. Δεν θα σας πω ότι δεν είναι σημαντικές οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γιατί είναι και νομίζω πως και η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε αυτό».

Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί, και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είπε πως «οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας Λιβυης; Δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον διάλογο».

«F35: Ξεκινήσαμε το διάλογο, θα είναι μακρύς. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Θα ενημερώσω τον κ. Τσίπρα για τη συνάντηση, όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ».