Quantcast

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ – Τι συζητήθηκε

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια.

Η συνάντηση έγινε σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα και διήρκεσε 90 λεπτά.

Τόσο ο Δένδιας όσο και ο Χαφτάρ μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλησαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γύρω από το λιβυκό ζήτημα.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωετρικών. «Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας», είπε.

Ο Χαλίφα Χάφταρ αμέσως μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια θα βρεθεί με τον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00.

Τα αποτελέσματά των συναντήσεων αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Βερολίνου – στην οποία, παρεμπιπτόντως, θα δώσει το παρών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.

Στο ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, υποδέχθηκε τον στρατάρχη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η άφιξη του Χαφτάρ στην Αθήνα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την εν λόγω εξέλιξη μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA κάνοντας λόγο για σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.

Η επίσκεψή του θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χάφταρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα εν είδει διαβήματος, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία θα καταστήσει σαφές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γιατί η εξαίρεση της Ελλάδος από τη Σύνοδο της Κυριακής συνιστά διπλωματικό παράδοξο. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει πρόδηλη την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προς το Βερολίνο, όταν προ τριών ημερών και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη είχε αποστείλει επιστολή προς την κ. Μέρκελ εξηγώντας σημείο προς σημείο την ελληνική επιχειρηματολογία.

Αναλόγου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγου του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.