Το νέο ΕΣΠΑ ξεκινά και αναµένεται να φέρει τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ στις περιφέρειες της χώρας τη νέα προγραµµατική περίοδο, 2021-2027. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι η ενίσχυση των περιφερειών της χώρας µε νέους ανθρώπινους πόρους, ώστε οι τελευταίες να αποκτήσουν δοµές ικανές και ισχυρές για την υλοποίηση έργων που θα επιτρέψουν την αποτελεσµατική απορρόφηση των µεγάλων πόρων που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ.
Η πρόκληση είναι διττή, καθώς πρέπει, από τη µια πλευρά, να δηµιουργηθεί ο νέος και αποτελεσµατικός µηχανισµός και, από την άλλη πλευρά, µέσα στους επόµενους µήνες να ξεκινήσει µια εντατική διαδικασία υλοποίησης έργων και απορρόφησης κονδυλίων. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη µε τους περιφερειάρχες την περασµένη Τετάρτη, το νέο ΕΣΠΑ για την προγραµµατική περίοδο 2021-2027 περιλαµβάνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, από λιγότερο των 6 δισ. ευρώ που ήταν στο υφιστάµενο ΕΣΠΑ (2014-2020), αυτή τη φορά το νέο ΕΣΠΑ περιλαµβάνει κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης σηµείωσε ότι στο υφιστάµενο ΕΣΠΑ (2014-2020) τα πήγαµε σχετικά καλά, αφού ο µέσος όρος δαπανών έχει ανέλθει µέχρι σήµερα στο 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019, και ζήτησε ακόµα καλύτερους ρυθµούς απορρόφησης στο νέο ΕΣΠΑ. «Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει πόσο επιµένω στην τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραµµάτων για την ψήφιση του νόµου, για να µπορέσουµε και εµείς να είµαστε συνεπείς ως προς το χρονοδιάγραµµα των προσκλήσεων, έτσι όπως παρουσιάστηκε. Θέλουµε να έχουµε ένα ΕΣΠΑ το οποίο να τρέχει µε πλήρεις ρυθµούς και να φαίνεται η απορρόφησή του», υπογράµµισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η έµφαση αυτή τη φορά δίνεται στην περιφέρεια. «∆ίνουµε (σ.σ.: στις περιφέρειες) το ένα τρίτο του ΕΣΠΑ», παραδέχεται ο αρµόδιος υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης, σηµειώνοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινοτικές Αρχές δίνουν έµφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Γι’ αυτό άλλωστε», προσθέτει ο υφυπουργός, «το νέο ΕΣΠΑ ονοµάστηκε Εταιρικό Σύµφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη µε τους περιφερειάρχες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία προσλήψεων
Βελτίωση διαβίωσης
Στο πλαίσιο αυτό, για όλες ανεξαιρέτως τις Περιφέρειες της χώρας υπάρχει αύξηση πόρων. Αυτή κυµαίνεται, σε σχέση µε το προηγούµενο ΕΣΠΑ, από 16% στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας έως 97% στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης, είναι τα επόµενα δύο-τρία χρόνια η Ελλάδα να γεµίσει µε µικρά εργοτάξια, τα οποία αφενός µεν θα βελτιώσουν τη διαβίωση των κατοίκων της περιφέρειας, αφετέρου δε θα αναθερµάνουν τις τοπικές οικονοµίες, που έχουν πληγεί τόσο από την πανδηµική όσο και από την ενεργειακή κρίση.
Οπως αναφέρει υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος της κυβέρνησης είναι η δηµιουργία τοπικών δράσεων που θα τονώσουν και θα καταστήσουν περισσότερο βιώσιµες τις τοπικές κοινωνίες. «Θέλουµε στοχευµένες δράσεις», λέει, σηµειώνοντας «ότι άλλες είναι οι ανάγκες µιας περιφέρειας µε ορεινά εδάφη (π.χ. Ηπειρος) και εντελώς διαφορετικές είναι οι ανάγκες µιας νησιωτικής περιφέρειας (π.χ. Βορείου Αιγαίου)». Ετσι, βασική αρχή θα είναι τουλάχιστον στα ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα) του νέου ΕΣΠΑ να µην µπαίνουν οριζόντιες δράσεις, αλλά στοχευµένες.
Το µεγάλο στοίχηµα θα είναι ο µηχανισµός υλοποίησης των έργων. Στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου, ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σηµείωσε ότι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια οι Περιφέρειες προσλαµβάνουν προσωπικό µέσω ΑΣΕΠ µε στόχο το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, οι προσλήψεις θα είναι εντελώς στοχευµένες και θα αφορούν αποκλειστικά δικηγόρους, µηχανικούς και οικονοµολόγους. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα µεγάλο πρόγραµµα τεχνικής βοήθειας, µε στόχο την παροχή πόρων και τεχνογνωσίας σε κάθε ενδιαφερόµενο, µη εξαιρουµένων των περιφερειών της χώρας. Σηµειώνεται ότι η τεχνική βοήθεια στο νέο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.
Το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26,3 δισ. ευρώ, δεν θα αργήσει να ενεργοποιηθεί, καθώς ήδη έχει χαθεί ο πρώτος χρόνος υλοποίησης, το 2021. Το πρόβληµα δεν αφορά τις ελληνικές Αρχές, αλλά εν γένει τις κοινοτικές, καθώς αφενός µεν καθυστέρησαν την έγκριση των βασικών κειµένων στρατηγικής των κρατών-µελών (αυτή ξεκίνησε το περασµένο καλοκαίρι), αφετέρου δε καθυστέρησε και η έγκριση των Τοµεακών και Περιφερειακών Προγραµµάτων. Ολα δείχνουν ότι η έγκριση των αναφερόµενων προγραµµάτων θα ολοκληρωθεί µετά τον ερχόµενο Απρίλιο.
Πηγη: parapolitika.gr