Quantcast

Οικονόμου: Ο Ερντογάν επιμένει σε απειλές για το εσωτερικό του ακροατήριο

Ο Οικονόμου σημείωσε ότι όταν ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο εξωτερικό όπως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν προβαίνει σε αυτού του είδους τις απειλές

Η διαχείριση των πυρκαγιών, τα ελληνοτουρκικά και οι νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν στην ατζέντα των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στη φωτιά στην Πεντέλη και τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν επισκευής, είπε ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο αριθμός 200 που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όσα και να είναι, το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, θα δοθούν αποζημιώσεις να πάρει ανάσες ο κόσμος. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι οφείλουμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές ως κάτι που συμβαίνει παντού και σημασία έχει η αντιμετώπισή τους, η ελαχιστοποίηση των ζημιών και όχι να καταστροφολογούμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Αξιοποιείται η εμπειρία του παρελθόντος

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τη δυσμενή εμπειρία του παρελθόντος και πως η πιο υπεύθυνη πράξη αναγνώρισης των λαθών είναι πως προετοιμάζεις τον κρατικό μηχανισμό για την επόμενη πυρκαγιά. «Έχουμε μπροστά μας καλοκαίρι. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές. Η ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στο παρελθόν» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να πει κανείς αν υπάρχει ικανοποίηση ή όχι καθώς δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά του δρόμου.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη φωτιά στη Δαδιά είπε ότι είναι πολύ δύσκολη ενώ γενικά η πρόληψη έχει αποδώσει σε πολλά σημεία της χώρας. Μόνο χθες, είπε, είχαμε 58 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται ευτυχώς γρήγορα.

Εμπρησμοί

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο των εμπρησμών είπε ότι είναι μια πολύ σοβαρή διάσταση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για τη φωτιά στην Πεντέλη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και οι αρμόδιοι έχουν αποκλείσει το βραχυκύκλωμα.

«Στην Ηλεία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ότι έχουμε πολλές διαφορετικές εστίες κάθε τρεις και λίγο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την πρόληψη, την αποτροπή και τη σύλληψη γίνεται. Είναι μια συνεχής προσπάθεια όπως και η προσπάθεια φύλαξης των δασών», ανέφερε.

Για το δάσος της Δαδιάς, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι φυλάσσονταν από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής και πως έχει ένα προσωπικό 11-12 ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων, που συνδράμουν ουσιαστικά.

Αδιέξοδη η τακτική Ερντογάν

Ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε και για τα ελληνοτουρκικά με αιχμή τις νέες δηλώσεις Ερντογάν. Χαρακτήρισε δε αδιέξοδη την τακτική του Τούρκου προέδρου ο οποίος επιμένει σε αυτή στα εσωτερικά ακροατήρια ενώ όταν βρίσκεται στο εξωτερικό όπως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δεν προβαίνει σε αυτού του είδους τις απειλές.

«Δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία», είπε και υπογράμμισε πως στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο συμφωνήθηκε να αποφύγουμε πράξεις που προκαλούν και αμφισβητούν πράγματα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. «Μετά είχαμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Δεν μπορούν να μείνουν αυτά αναπάντητα. Η χώρα μας πάντα επιθυμεί επικοινωνία και ανοικτούς διαύλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτονόητα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι κατασκευές που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με ανιστόρητα επιχειρήματα δεν έχουν πετύχει το σκοπό τους. Είναι κάτι απολύτως αδιέξοδο. Πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Οικονόμου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται και επεξεργάζεται μια σειρά από σενάρια, σημειώνοντας ότι έχει φροντίσει να μη διακινδυνεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα. «Χωρίς αμφιβολία κινδυνεύουμε με λιγότερα προβλήματα από άλλες χώρες αλλά εδώ έχουμε παρατεταμένη κρίση και διαφορετικά μηνύματα από ρωσικής πλευράς. Οφείλουμε να τα παρακολουθούμε. Και κυρίως να ετοιμαστούμε και ως Ευρώπη για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και στο ζήτημα της επάρκειας και σε αυτό των τιμών», πρόσθεσε.