Οι συμβουλές του Μόμπιους για τον χρυσό, οι τιμές-ρεκόρ για τον μαύρο χρυσό και πώς στην ΕΥΔΑΠ μπαίνει το νερό στο αυλάκι

Η νέα στρατηγική εκ των πραγμάτων κινητοποιεί αντίρροπες δυνάμεις, που αντιδρούν (και είναι λογικό) στα projects Σαχίνη

Απογειώνει την ΕΥΔΑΠ ο Σαχίνης

Σε τροχιά, πραγματικής απογείωσης έχει θέσει την ΕΥΔΑΠ ο διευθύνων την εταιρεία Χάρης Σαχίνης, γεγονός που αξιολογείται (και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο) από την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που ο πρόεδρος Μητσοτάκης, επέλεξε να διατηρήσει στη θέση του τον έμπειρο μάνατζερ, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσπαθεί να αναπτύξει την εταιρεία και σε άλλους τομείς πλην του νερού. Η νέα στρατηγική εκ των πραγμάτων κινητοποιεί αντίρροπες δυνάμεις, που αντιδρούν (και είναι λογικό) στα projects Σαχίνη. Επειδή όμως, έχει εικόνα προσωπικά ο πρόεδρος Κυριάκος (και αναφέρομαι στον Μητσοτάκη) όλα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, δεν επηρεάζουν κατ ελάχιστο στην στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Συνεργασία εξωτερικού Ελλάκτωρ – V+O

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην κυριολεξία βρίσκεις από κάτω την γνωστή (και μη εξαιρετέα) εταιρεία επικοινωνίας V+O. Από τα νερά και τα σκουπίδια, μέχρι τα φωτιστικά των Δήμων, τις περιφέρειες και το κτήριο των δικαστηρίων του Πειραιά. Σχεδόν παντού συναντά κανείς το δίδυμο των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου, χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη κακό, αφού οι άνθρωποι μέχρι πρότινος κατέγραφαν την μια επιτυχία μετά την άλλη για τους πελάτες τους. Με αφορμή αυτά που γράφω για την V+O, μου ήρθαν τρεις πληροφορίες. Η μία αφορά στην συνεργασία της εταιρείας επί Ρουμανικού εδάφους με τον Ελλάκτωρα. Η δεύτερη την επιδίωξή τους, να πάρουν μεγάλο όγκο δουλειάς στο project του Ελληνικού και η τρίτη (πληροφορία) σχετίζεται με την διάθεσή τους, να ασχοληθούν με διάφορα projects που σχετίζονται με την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη. Εσχάτως όμως, επιχειρηματίες, υπουργοί και διάφοροι άλλοι της αγοράς, έχουν αρχίσει να διατηρούν επιφυλάξεις, βλέποντας ότι η V+O, έχει στοχοποιηθεί (εν πολλοίς αδίκως) από διάφορες πλευρές.

! Παρακολουθώ με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια που καταβάλλουν, συνάδελφοι να αντιγράφουν (μια μέρα αργότερα) τα όσα γράφονται στην στήλη. Ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει η επιμονή τους, κυρίως όμως η συνέπεια στην αντιγραφή.

Η νέα προθεσμία για τον εκδότη Φιλιππάκη…

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε από την αρεοπαγίτη που διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση του παραδικαστικού που φέρεται να είχε στήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο ένας εκ των συγκατηγορουμένων του, εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννης Φιλιππάκης. Αν δεν κάνω λάθος είναι η τρίτη προθεσμία, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος, νιώθει ανέτοιμος για να καταθέσει. Προφανώς είναι άλλο να γράφει κανείς διάφορα για εισαγγελείς και επιχειρηματίες (εν προκειμένω τον Σάμπυ Μιωνή) και εντελώς διαφορετικό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον φυσικό του δικαστή, από τον οποίο θα κριθεί η παραπομπή του ή όχι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Άλλωστε κανείς – όσο θαρραλέος κι αν είναι- δεν μπορεί να αδιαφορεί, μπροστά σ ένα τέτοιο βαρύ κατηγορητήριο, όπως αυτό που βαρύνει τον γνωστό εκδότη.

… και η (χθεσινή) παρουσία Βορίδη στον Άρειο Πάγο

Στο μεταξύ χθες, έμαθα ότι προσήλθε στην αρεοπαγίτη, ανακρίτρια της υπόθεσης Novartis, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Η αλήθεια είναι ότι μου προκάλεσε μια σχετική έκπληξη η παρουσία του τελευταίου στο γραφείο της Ανωτάτης Δικαστικής Λειτουργού. Ψάχνοντας όλο το απόγευμα, έμαθα ότι ο Βορίδης, είχε προταθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης από τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της εκβίασης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα. Προφανώς, ο τελευταίος, ευρισκόμενος σε σχετική σύγχυση, έκρινε σκόπιμο να προτείνει ως μάρτυρα για να τον υπερασπιστεί, έναν υπουργό, ο οποίος με την ιδιότητα του βουλευτή, έχει ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Τάρκα, Φιλιππάκη και των λοιπών μελών της «συμμορίας» στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξουμε δεν ήταν και η πιο έξυπνη ιδέα. Ωστόσο, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Έτσι και ο Τάρκας προφανώς θυμήθηκε κάτι παιδικές κόντρες του Βορίδη με τον Μιωνή και προσπάθησε να τις επικαιροποιήσει τώρα που κρίνεται η τύχη του, σε τόσο υψηλό δικαστικό επίπεδο.

! Ο εκδότης Φιλιππάκης και ο δημοσιογράφος Τάρκας, έχουν υπογράψει μια δήλωση- μάλιστα την έχουν θεωρήσει στο ΚΕΠ Ψυχικού-, με την οποία παραδέχονται πως ό,τι έγγραφαν εναντίον του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ήταν προϊόν παραπληροφόρησης. Εκ των υστέρων άλλαξαν άποψη, ωστόσο τα γραπτά έχουν μείνει (δυστυχώς γι αυτούς) και θα τους ακολουθούν μέχρι (και) το εδώλιο

Οι αποθήκες του ΟΛΘ και η γκάφα (του Ιταλικού γραφείου) της Deloitte

Πήρε το αυτί μου ότι στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε μια (μίνι) εσωτερική κρίση στους κόλπους της αμερικάνικης πολυεθνικής Deloitte. Κι αυτό γιατί, παρά τις αυστηρές οδηγίες των Αμερικανών για κόψιμο των συναλλαγών με ρώσικα συμφέροντα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάποιοι παράγοντες στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην υπογραφή συμβολαίων για την ενοικίαση παλιών αποθηκών από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Για μετεγκατάσταση γραφείων, μαθαίνουμε, έγινε η δουλειά αλλά είναι καιρός τώρα για κολιγιές με τον ΟΛΘ, στη σκιά του οποίου βρίσκεται ο Ιβάν Σαββίδης; Οι κακές γλώσσες λένε πάντως ότι η ιστορία με τα συμβόλαια οργανώθηκε από το παράρτημα της Deloitte στην Ιταλία, που είχε πάρε-δώσε με τον ΟΛΘ. Το ειδύλλιο όμως δεν είχε happy end, καθότι έπεσε σύρμα στα κεντρικά και έγινε ο κακός χαμός… Πάντως στην Αμερική, το ελληνικό κλιμάκιο της Deloitte συγκαταλέγεται σ εκείνα που έχουν να λένε, για την αποτελεσματικότητάς τους, στη μαμά εταιρεία.

Έρχεται η σειρά για τα ρωσικά ομόλογα

– Σε αναμμένα κάρβουνα κρατάει τις τράπεζες ανά την Ευρώπη ο αντίκτυπος των κυρώσεων στις τράπεζες της Ρωσίας και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Τώρα έρχεται η στάση πληρωμών στα ρωσικά ομόλογα να ανάψει νέες φωτιές…

– Οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά προφυλαγμένες, λένε οι τραπεζίτες που παρακολουθούν, ωστόσο, στενά τις εξελίξεις. Περισσότερο εστιάζουν στους πελάτες τους που έχουν εισόδημα από εξαγωγές σε Ρωσία – Ουκρανία ή εταιρείες εξαρτώμενες από εισαγωγές (κυρίως πετρελαιοειδή, αγροδιατροφικός τομέας). Ο τουρισμός φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως μου λένε, τα έσοδα από Ρώσους τουρίστες το 2019 αποτελούσαν το 3% των τουριστικών εισπράξεων και το 2020 – 2021 οι Ρώσοι πήγαν κυρίως Τουρκία. Μύκονος και Χαλκιδική θα νιώσουν πολύ την έλλειψη των Ρώσων φέτος, μου λένε.

-Χοντρό πρόβλημα, καθώς υποδέχεται ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες, θα έχει η Κύπρος. Ειδικά, αφού η Ρωσία έχει συστήσει στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω του αντιρωσικού αισθήματος που επικρατεί.

Η Κύπρος, μου έλεγαν, ήταν μαζί με Ιταλία και Γερμανία, οι χώρες που αρχικά έθεσαν βέτο στο να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το SWIFT. Ελπίζω οι ισχυροί του SWIFT να μην το κρατήσουν μανιάτικο στην Κύπρο…

Πού θα φτάσει το bitcoin;

– Σας έγραφε η στήλη για την άνοδο στα κρυπτονομίσματα που προέβλεπε ο CEO της deVere Nigel Green κατά την κρίση στην Ουκρανία, λόγω της σπανιότητας και του ακατάσχετού τους. Η άνοδος των τιμών τον επιβεβαιώνει, οπότε σας μεταφέρω τις νεότερες εκτιμήσεις του, μετά τις κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, αλλά και τα capital controls που ανακοίνωσε χθες η Ρωσία. Ο Green, λοιπόν, βλέπει ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να φτάσει τα 50.000 δολάρια πριν από τα τέλη του μήνα. Το bitcoin είχε φτάσει στην υψηλότερη τιμή του (68.000 δολάρια) τον Νοέμβριο και παραμένει το 14ο πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο.

-Ο λεγόμενος «ψηφιακός χρυσός» δεν φυλάσσεται σε τράπεζα, άρα δεν υπόκεινται στις κυρώσεις, δεν μπορεί να κατασχεθεί και μέσα από την εφαρμογή του κινητού μπορεί να μεταφερθεί ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον πλανήτη. Ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ατόφιο χρυσό που παραμένει διαχρονικά το ασφαλές καταφύγιο στις κρίσεις. Η τιμή του χρυσού έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 13 μηνών. Μιλώντας χθες στο CNBC, ο… αναλλοίωτος από τον χρόνο (έχει φτάσει αισίως τα 85!) γκουρού των αγορών Μαρκ Μόμπιους, συνέστησε στους Ευρωπαίους επενδυτές να προσθέσουν στις επενδύσεις τους χρυσό, αλλά και τοποθετήσεις σε ΗΠΑ και Ασία. Αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα αγόραζα bitcoin, αλλά αν ήμουν Ρώσος θα αγόραζα».

Μπαίνει χέρι στα αποθέματα

-Στον «μαύρο χρυσό» οι τιμές συνεχίζουν επίσης τον ανήφορο. Οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν και τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς προβλέπουν ενδεχόμενες διακοπές στον εφοδιασμό. Η Morgan Stanley βλέπει τώρα το brent, κατά μέσο όρο, στα 110 δολάρια το βαρέλι το β΄ τρίμηνο από 100 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ αναμένει εκτίναξη των τιμών μέχρι τα 125 δολάρια το βαρέλι. Ήδη χθες, ο «μαύρος χρυσός» έπιασε υψηλά οκταετίας, προσεγγίζοντας τα 107 δολάρια το βαρέλι. Για να ελαττώσει τους περιορισμούς στον εφοδιασμό, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα παγκόσμια αποθέματα. Πρόκειται για το 4% των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, από τα 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια των 30 χωρών – μελών του και την τέταρτη ανάλογη προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην ιστορία του.

Έκανε δουλειά η εθελουσία

-Με τον χαμηλότερο αριθμό καταστημάτων και προσωπικού, βρίσκεται η Eurobank μετά και την ολοκλήρωση της νέας εθελούσιας εξόδου. Όπως έμαθα, 320 εργαζόμενοι αποδέχτηκαν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου και θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους από την Τράπεζα. Έτσι, το προσωπικό της Eurobank μειώνεται σε 6.350 άτομα και το δίκτυό της στα 274 καταστήματα.

-Bain Capital, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal, όπως σας είχε γράψει η στήλη, κατέβηκαν σε κοινοπραξία για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH. Στην άλλη πλευρά, όπως ακούγεται, η Intrum με τη Cerberus.

– Στις 9 Μαρτίου μαθαίνω ότι θα γίνει η συνάντηση των τραπεζών με την ΟΤΟΕ για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση. Η συνάντηση είναι κρίσιμη και θα δείξει αν η διαπραγμάτευση οδηγεί σε συμφωνία ή σύγκρουση. Ο πήχης για το μισθολογικό έχει τεθεί ψηλά από την ΟΤΟΕ που ζητά αναπλήρωση στον μισθό και αύξηση λόγω πληθωρισμού που φτάνουν αθροιστικά στο 15%.

 

Πηγή: prototema.gr