Quantcast

Οι στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα

ΝΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Μέσω προσεκτικών και στοχευμένων κινήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει διαρκή παρουσία στις αγορές και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους ώστε να κερδίσει το «στοίχημα» για χαμηλότερα πλεονάσματα. Η δημιουργία ενός θετικού momentum από τους οίκους αξιολόγησης, αρχής γενομένης από τον οίκο Fitch στις 24 του μηνός, φέρνει πιο «κοντά» μία ακόμα έξοδο στις αγορές.

To υπουργείο Οικονομικών μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων,η διαρκής παρουσία στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το 2020 το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη νέου δανεισμού.

Η εξόφληση εντόκων γραμματίων ύψους 4,4 διs. ευρώ σε σύνολο 12,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2019

Η πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη μέρους του δανείου του ΔΝΤ, γύρω στα 2 δισ. ευρώ

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις σε συνδυασμό με τη περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Νέα έξοδος στις αγορές

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση νέας εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τοποθετείται μετά τις 24 Ιανουαρίου οπότε και αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, καθώς η Αθήνα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί είτε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είτε από την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου αναμένονται στην Αθήνα στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου Fitch στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει στην ελληνική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και οι εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα «βαθμολογήσουν» την Ελλάδα από δύο φορές μέσα στο 2020:

Μoody’s : 8 Μαΐου & 6 Νοεμβρίου

Fitch : 24 Ιανουαρίου & 24 Ιουλίου

Standard and Poor’s : 24 Απριλίου & 23 Οκτωβρίου

DBRS : 24 Απριλίου & 23 Οκτωβρίου.