Οι προτάσεις των τριών τομεαρχών, Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Καλούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ανακαλέσουν

Συγκεκριμένα η κοινή δήλωση τομεαρχών Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, Ν. Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτου:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, της καθίζησης εισοδημάτων και των λουκέτων», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. Υποδεικνύει και διευκολύνει γρήγορες μαζικές απολύσεις.

Αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί γενικευμένες απολύσεις.

Προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο.

Μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου.

Οφείλει μέχρι το βράδυ να έχει ανακαλέσει.

Ταυτόχρονα οφείλει να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάσχεση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία:

1) Η επιλογή της να δοθεί το δώρο Πάσχα με καθυστέρηση είναι αδιανόητη. Αφενός οι εργαζόμενοι πρέπει να το λάβουν άμεσα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παγίων εξόδων τους συνεχίζει να υφίσταται. Αφετέρου όταν βγούμε από αυτή τη κρίση οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους των  επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

2) Η κυβέρνηση κάνει το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας ανέργους με έκτακτο επίδομα των 533 ευρώ τον μήνα. Οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα και να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

3) Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν ήδη γίνει πρέπει να ακυρωθούν τώρα ως παράνομες.  Οι μισθοί των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος. Ταυτόχρονα πρέπει να απαγορευθεί ρητά κάθε δυσμενής μετατροπή συμβάσεων εργασίας.

4)  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό μηνιαίο επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

5) Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.

6) Πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.

7) Η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών οφείλουν να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους

8) Πρέπει να υπάρξει άμεση εκταμίευση άτοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις

9) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Η κυβέρνηση αντιθέτως έχει αναστείλει τη δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Χρειαζόμαστε γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της».