Quantcast

Οι καραμπόλες στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Συνωστισμός κορυφαίων στην Αθήνα

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι όποιες σκέψεις του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες έγιναν «στάχτη» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι όποιες σκέψεις του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες έγιναν «στάχτη» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη «Δέλτα» τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών είναι περιορισμένα. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν προετοιμάζονται; Το αντίθετο.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν πως έχουν γίνει κάποιες πρώτες συμφωνίες με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ νυν, πρώην βουλευτές και στελέχη αισθάνονται πως με τη συμπλήρωση δύο χρόνων της Ν.Δ. στην εξουσία ήρθε η ώρα να ξαναδούν πού κινούνται οι εκλογικές «μετοχές» τους.

Η εξίσωση είναι πιο απλή για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη «γαλάζια» παράταξη. Ναι μεν στην Αθήνα αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός κορυφαίων στελεχών, ωστόσο η απλή αναλογική δίνει, έτσι και αλλιώς, ένα προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν παραμείνει δεύτερο κόμμα και διατηρήσει το ποσοστό του 2019 υπολογίζεται πως οι έδρες που θα καταλάβει θα είναι 103 αντί για 86 που έχει σήμερα (με τη συνθήκη πως οι δυνάμεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα είναι σχεδόν οι ίδιες). Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα, τότε τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου θα είναι σαφώς περισσότερα.

 

«Μετακομίσεις»

Υποψηφιότητες «κλειδιά» είναι αυτές της  Εφης Αχτσιόγλου και της Ρένας Δούρου.

Η πρώην υπουργός Εργασίας θεωρείται από τα πολύ δυνατά χαρτιά του κόμματος, ενώ και για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής –που έχει στοχοποιηθεί από τη Ν.Δ.– αναμένεται ως απάντηση η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τομεάρχης Οικονομικών θα μετακομίσει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι προς τα βόρεια, που φέρει την καταγωγή της, αλλά σε κάποια περιφέρεια της Αθήνας. Η συζήτηση είναι όψιμη και η κατάρτιση των λιστών αργεί ακόμη, όμως θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η Α΄ Αθήνας, όπου πολιτεύεται ο Δημ. Τζανακόπουλος, δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης ένας εκ των πρωταγωνιστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στις διεργασίες ενόψει του συνεδρίου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ενδεχομένως να ήταν «σπατάλη δυνάμεων» η συγκέντρωση πολλών ισχυρών στελεχών στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με δεδομένο πως εκεί θα βρίσκονται οι Ν. Βούτσης και Ν. Φίλης. Τέταρτος το 2019 είχε εκλεγεί ο Χριστ. Βερναρδάκης και αμέσως μετά είχε πλασαριστεί η Ράνια Σβίγκου.

Στην υπερσυγκέντρωση κορυφαίων στελεχών στην Αθήνα πρέπει να προστεθεί ο Π. Σκουρλέτης. Είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως γραμματέας του κόμματος το 2019 και αναμένεται να μετακομίσει πλέον στον βόρειο τομέα.

Για τη κ. Δούρου συγκεκριμένες πληροφορίες ακόμη δεν υπάρχουν. Το μόνο σίγουρο είναι η συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του κόμματος στην Αθήνα. Το γεγονός πως εξελέγη στην ενιαία Β΄ Αθηνών το 2012 και ότι κατάγεται από το Αιγάλεω είναι δύο στοιχεία που θα μπορούσαν να εκτιμηθούν για το πού θα κατευθυνθεί.

Νέα είσοδος στα ψηφοδέλτια θα είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος. Λόγω της καλής πορείας του στη μάχη για την πλατεία Κοτζιά, το φυσιολογικό είναι να τοποθετηθεί στην Α΄ Αθηνών. Αν όμως διατηρήσει την ιδιότητα του εκπροσώπου του κόμματος θα καταλάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως έγινε και με την Έφη Αχτσιόγλου.

Το κλίμα που εισπράττεται από την Κουμουνδούρου είναι πως ο Αλ. Τσίπρας στην επόμενη εκλογική μάχη θα ανακατέψει την τράπουλα με την προσθήκη φρέσκων προσώπων, υγειονομικών, τεχνοκρατών ή μεταγραφών. Ενδεχομένως να υπάρξουν και αποχωρήσεις παλαιότερων στελεχών. Από το Πολιτικό Συμβούλιο ο Θ. Θεοχαρόπουλος θα κατευθυνθεί και πάλι στα νότια της Αθήνας, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Μαδεμλής θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθεί σε κάποιο τομέα της Β΄ Αθηνών, ο Δ. Χατζησωκράτης στον βόρειο τομέα, ενώ πιθανότατα ο Σπ. Δανέλλης να είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο. Ο Ν. Μπίστης δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον και όλα δείχνουν πως δεν θα βρεθεί στις λίστες του κόμματος.

Στην Αθήνα το 2019 «συνωστισμός» κορυφαίων υπήρξε στον βόρειο τομέα, με τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Κ. Ζαχαριάδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κατρούγκαλο να παίρνουν το εισιτήριο για τη Βουλή. Ο Ν. Παππάς είχε τερματίσει πρώτος στον νότιο τομέα, όπου αναμένεται να αφαιρεθεί μία έδρα εξαιτίας της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 (Α΄ Αθηνών και Αχαΐα θα είναι οι άλλες δύο περιφέρειες). Η απλή αναλογική ευνοεί το δεύτερο κόμμα πιθανότατα σε τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες. Τι σημαίνει αυτό; Πως στο σενάριο που οι ισορροπίες στη Βουλή μείνουν οι ίδιες, το ντέρμπι Πολάκη – Σταθάκη στα Χανιά θα μπορούσε να λήξει ισόπαλο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με δύο έδρες (αντί για μία) να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη β΄ κατανομή, πάντως, η διάθεση των εδρών γίνεται από το τελευταίο κόμμα που έπιασε το όριο του 3% και προχωράει κατά σειρά σε αυτό με τα υψηλότερα ποσοστά.