Quantcast

Οι δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την άκυρη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας, έλαβαν τις επιστολές που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα, μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ατόνιο Γκουτέρες, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, στην ερώτηση αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κρήτης και αν μια τέτοια κίνηση είναι casus belli, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».