Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την ανανέωση θητείας Στουρνάρα -Δραγασάκης: Είχαμε θεσμική συνεργασία αλλά διαφωνούμε

«ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

Εξηγήσεις για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα, έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή, εξήγησε σήμερα γιατί το κόμμα του όχι μόνο σήμερα αλλά και το 2014 είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητα Στουρνάρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Στουρνάρα όχι για λόγους ικανοτήτων, μάλιστα υπήρχε και μία σχέση φιλική του κ. Στουρνάρα με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά είχαμε αρκετή επαφή. Τότε κρίναμε και αξιολογήσαμε ότι ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, που διαχειρίστηκε μια τόσο έντονη περίοδο θα είχε δυσκολία ο ίδιος να λειτουργήσει ως διοικητής ανεξάρτητης Αρχής. Αυτή τη θέση την εκθέσαμε και στον κ. Ντράγκι λέγοντας ότι δεν αμφισβητούμε το πρόσωπο του κ. Στουρναρα. Παρόλα αυτά όταν γίναμε κυβέρνηση και εγώ ως Αντιπρόεδρος είχα μια ευθύνη για το τραπεζικό σύστημα, μαζί με τον πρωθυπουργό κάναμε την επιλογή να έχουμε ομαλή θεσμική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα. Πιστεύω ότι αυτό το τηρήσαμε. Καμία παρέμβαση δεν έκανα που να αμφισβητεί την ανεξαρτησία της τράπεζας», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. «Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιβεβαιώνει αυτό που λέω ότι υπήρξε μια θεσμική συνεργασία αλλά θεσμική συνεργασία δεν σημαίνει πάντα συμφωνία. Υπήρξαν και στιγμές έντασης. Αλλά άλλο αυτό και άλλο μια πολιτική αρχών που εγώ υποστηρίζω ότι προσπαθήσαμε να τηρήσουμε».

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης έβαλλε κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι θα έπρεπε να κάνει διαβούλευση με την αντιπολίτευση πριν την τελική της επιλογή και πρόσθεσε πως τέτοιες συμπεριφορές δείχνουν αίσθηση μονιμότητας και ιδιοκτησίας του κράτους: «Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει αυτό που θέλει και να βάλει τον κ. Στουρνάρα αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρξει μία διαβούλευση με την αντιπολίτευση; Ούτε το 2014 έγινε ούτε τώρα γίνεται. Εγώ δεν το θεωρώ θεσμικά σωστό. Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μια διαβούλευση, να ακουστούν τα επιχειρήματα και η κυβέρνηση να καταλήξει. Το λέω αυτό γιατί έτσι ξεκινά το κομματικό κράτος και μια αίσθηση μονιμότητας ιδιοκτησίας και κλειστού κύκλου».