Ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Ψυχογιού κατά των φυλακών «τύπου Γ΄»

Ωρολογιακή βόμβα του εγκλήματος

Σημεία παρέμβασης του Γιώργου Ψυχογιού, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κορινθίας, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος για τα ζητήματα ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, παρενέβη κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος για τα ζητήματα ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης.

Επεσήμανε ότι η λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας «τύπου Γ΄», όπως προκύπτει και από την εμπειρία των συνεδριάσεων και επισκέψεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε χώρους κράτησης, αντί να βελτιώνει την εικόνα, δημιουργεί, συνήθως, εκρηκτικές καταστάσεις, διότι εξελίσσεται σε μια ωρολογιακή βόμβα του εγκλήματος, όταν όλο το βαρύ έγκλημα συγκεντρώνεται μέσα σε μια φυλακή και αυτό βαίνει εις βάρος και των εργαζομένων εκεί.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέας κας Νικολάου ότι: «Δεν θα προβλέπονται καθόλου άδειες και έτσι θα σωφρονίζονται, όπως πρέπει, οι κρατούμενοι», αποσαφήνισε ότι αυτή η πρακτική δεν συνιστά σωφρονισμό, ότι πρέπει να είναι σαφές πως το μόνο δικαίωμα που στερούνται οι κρατούμενοι είναι η ελευθερία και κάθε άλλη αντιμετώπιση επιστρέφει τη χώρα σε μεσαιωνικές καταστάσεις.

Έκανε αναφορά στις εκθέσεις της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου (CPT) της Ευρώπης, από το 2015 και μετά, οι οποίες διαπιστώνουν βελτίωση των συνθηκών κράτησης εντός των φυλακών σε σχέση με τις δραστηριότητες εντός των φυλακών, την επανένταξη, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν συνεχίστηκε ο θεσμός της δημιουργικής απασχόλησης για τους φυλακισμένους.