Την άρνησή του να ψηφίσει υπέρ της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «παρών» στην σχετική ψηφοφορία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και «θολώνοντας» την επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και δήλωσαν πως είναι υπερ της κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου στη συμπρωτεύουσα, υποστήριξαν ότι η λειτουργία του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ως Δημοσίου Δικαίου τους εμποδίζει να δώσουν θετική ψήφο.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ιδεοληψίες» και εξήγησε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης – οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπερ του τρόπου λειτουργίας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» – πως «το «Παπαγεωργίου είναι ΝΠΙΔ»!
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρέας Ξανθός με παρέμβασή του στην συζήτηση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου είπε μεταξύ άλλων πως «η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα, το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι καθόλου αθώα και, φυσικά, δεν είναι κάποια ιδεολογική εμμονή δική μας. Θεωρώ ότι ακριβώς έχει μια στρατηγική ευελιξίας των νέων αυτών δομών, εκκινώντας από το Νοσοκομείο Κομοτηνής -τώρα και με το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης. Είχε γίνει μια συζήτηση ακόμα και για τριτοβάθμια νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως το Νοσοκομείο της Λάρισας, παλιότερα. Θεωρώ ότι ακριβώς δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο διοικητικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι υποδομές «φιλέτα» του συστήματος υγείας να δώσουν ζωτικό χώρο σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιδιώξουν σε κάποια φάση να έχουν κερδοφορία από το σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Δεν μιλάμε τώρα για υποστηρικτικές υπηρεσίες –ασφάλεια, σίτιση, καθαριότητα και λοιπά- που, ούτως ή άλλως, η στρατηγική σας είναι να επαναφέρετε τους εργολάβους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε -και φαίνεται τώρα με τη νέα πολιτική ηγεσία- σε μια ορατή αναπροσαρμογή γραμμής. Μέχρι τώρα είχαμε τη γραμμή της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Δηλαδή, απαξιώνεται το ΕΣΥ, αναστέλλεται η τακτική του λειτουργία, δεν εξυπηρετεί με το πρόσχημα της πανδημίας όλο το φάσμα των αναγκών και των περιστατικών και των χρονίως πασχόντων στη χώρα. Ο κόσμος αυτός αναγκάζεται να αναζητεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να επιβαρύνεται οικονομικά. Άρα είναι μια έμμεση ιδιωτικοποίηση».
Επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο νομοσχέδιο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υποστήριξε πως «νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή εφόσον δεν φέρετε άσχετες τροπολογίες, είμαστε στην επιλογή του «παρών», εφόσον δεν φέρετε και εφόσον βέβαια μπορέσετε, δεν καταψηφίζουμε, δεν είμαστε κατά. Είμαστε υπέρ του νοσοκομείου, γιατί είναι δικό μας έργο, έργο ΣΥΡΙΖΑ είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εμείς το ζητήσαμε, εμείς το διεκδικήσαμε, εμείς λειτουργήσαμε με αυτούς τους όρους και νομίζω, ότι η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή».
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε στην αντιπολίτευση πως «η επιλογή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον κύριο Πνευματικό, φυσικά είναι το σύγχρονο μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σε νοσοκομεία του εξωτερικού και αυτό το μοντέλο θέλουμε. Έρχεστε εδώ πέρα και περηφανεύεστε για το Παπαγεωργίου που είναι στη Θεσσαλονίκη, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Καλό το Παπαγεωργίου, να παρέχει τις υπηρεσίες.
Έχει αισθανθεί κανείς ότι το Παπαγεωργίου, είναι εκτός ΕΣΥ; Έχει αισθανθεί κανείς, ότι το Παπαγεωργίου δεν κάνει τη δουλειά που κάνει το Παπανικολάου ή τη δουλειά που κάνει το ΑΧΕΠΑ; Είναι εκτός ΕΣΥ, επειδή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Αντιθέτως. Αυτή είναι μια γενικότερη φιλοσοφία, που θέλουμε να αναπτυχθεί. Υπάρχει σαν φιλοσοφία, είναι επιλογή της κυβέρνησης αυτά τα νοσοκομεία να γίνουν με αυτόν τον τρόπο και είναι επιλογή της κυβέρνησης, με μια ολόκληρη διαδικασία και εργασία που θα γίνει και από το χάρτη υγείας, να πάμε σε μοντέλα που θα λειτουργούν καλύτερα τα νοσοκομεία». Ειδικά για το νέο παιδιατρικό είπε «Το συγκεκριμένο θα έχει γενικό διευθυντή στα πρότυπα του CEO που έχουν οι εταιρείες, που θα γίνεται δημόσια προκήρυξη, θα έχει διαχειριστή κλινών για τη βέλτιστη και σωστή λειτουργία των κλινών, θα έχει διαχειριστή κινδύνου να βλέπει όλους τους κινδύνους που υπάρχουν και θα λειτουργεί με προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να παρέχει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στα παιδιά της βορείου Ελλάδος. Εσείς, σε μια καθαρά ιδεοληπτική προσέγγιση, σαν να καταψηφίζατε το Παπαγεωργίου λόγου χάρη, σε μια τελείως ιδεοληπτική προσέγγιση, αυτή την επιλογή την οποία θέλει να κάνει η κυβέρνηση την θεωρείτε κεντρικής φύσεως επιλογή για να το καταψηφίσετε. Ένα έργο 160 εκατομμυρίων, ένα έργο που στον προϋπολογισμό του το ελληνικό δημόσιο, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, θα είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια, που θα δώσει δυνατότητες με υπερσύγχρονες συνθήκες».