O Σκυλακάκης προανήγγειλε νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε  παράθυρο για αλλαγές στο σχήμα των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Προ των πυλών είναι νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας,   σύμφωνα με όσα είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε  παράθυρο για αλλαγές στο σχήμα των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που μόνο για τον Σεπτέμβριο κόστισε στον προυπολογισμό 600 – 800 εκατ. ευρώ, όπως είπε, αν η καταιγίδα στην ενέργεια συνεχιστεί με τα σημερινά χαρακτηριστικά.

«Οι αντοχές μας είναι συνάρτηση των τιμών (σ.σ. στην χονδρική του φυσικού αερίου) και των μέτρων που θα λάβουμε. Η κυβέρνηση δεν θα μείνει παθητική να βλέπει όλα αυτά. Η Γερμανία πήρε σειρά ειδικών μέτρων για να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Το προβλήμα αυτή την στιγμή είναι το φυσικό αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Open εξηγώντας πως αν το φαινόμενο των εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «θα είναι σαν να δεχόμαστε έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο και θα πρέπει να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα».

«Το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης εξηγώντας πως μιλά για μέτρα εξοικονόμησης και υποκατάστασης (σ.σ. για παράδειγμα καυστήρων φυσικού αερίου με παλιούς καυστήρες πετρελαίου).

Ο ίδιος μάλιστα άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο οριζόντιο σχήμα επιδοτήσεων που ακολουθείται στους λογαριασμούς ενέργειας, αν οι εκρηκτικές τιμές στο φυσικό αέριο και συνεπακόλουθα στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμείνουν.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε αλλαγές στο σχήμα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται τώρα; «Ωποσδήποτε θα δούμε σειρά αλλαγών σε όλο το πλαίσιο αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε αν αυτές οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εδώ για να μείνουν κάποιο χρονικό διάστημα ή θα αποκλιμακωθούν και είναι ζήτημα ημερών».

Μια νέα πανδημία το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος – αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν οι τιμές παραμείνουν καρφωμένες ψηλά σε όλο το επίπεδο της σεζόν θέρμανσης μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι – θα είναι το κόστος μιας νέας πανδημίας. Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα πλήρωνε 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το φυσικό της αέριο, ενώ πέρσι (Αύγουστος 2021 – Αύγουστος 2022) πλήρωσε 4-5 δισ. ευρώ.

Αν οι τιμές της χονδρικής παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, τότε το κόστος θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο και 15 δισ., δηλαδή 15 φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες κόστος. «Αυτές οι 15 φορές είναι το κόστος της πανδημίας. Την πρώτη δύσκολη χρονιά τόσο μας κόστισε η πανδημία»

«Kακός μήνας ο Σεπτέμβριος»

Πάντως ο ίδιος εκτίμησε πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ειδικά κακός μήνας – δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι ο χειρότερος μήνας από άποψης τιμών – καθώς τα υδροηλεκτρικά, που δίνουν φτηνό ρεύμα, έχουν χαμηλή στάθμη νερού, οι ΑΠΕ επίσης έχουν μικρή δυναμικότητα, διότι δεν φυσάει πολύ και οι λιγνίτες δεν έχουν ακόμη φουλάρει.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια αλλά περιορισμένα για νέα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. «Το πακέτο στήριξης θα “κλειδώσει” όσο γίνεται πιο κοντά στη ΔΕΘ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «το 2019 πληρώναμε για την εισαγωγή αερίου 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον φετινό πληρώσαμε 4-5 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κατευθείαν από την τσέπη μας».

«Δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι τιμές θα κρατήσουν. Αν συνεχιστούν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα φτάσει στο ποσό που διαθέσαμε για όλη την πανδημία» επεσήμανε.

Σε ότι αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, ο υπουργός τόνισε πως «οι αντοχές μας είναι συνάρτηση των τιμών και των μέτρων που θα λάβουμε. Η κυβέρνηση δεν θα μείνει παθητική να βλέπει όλα αυτά. Είδατε η Γερμανία πήρε μια σειρά μέτρα για να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Το θέμα του φυσικού αερίου στην τιμή των 300 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 15 φορές πάνω από την κανονική του, δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρα. Πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση και υποκατάσταση του αερίου».

Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνησε πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο σχήμα των επιδοτήσεων. «Αν το φαινόμενο της εκρηκτικής ανόδου των τιμών αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν είναι προσωρινό, τότε η αντίδραση που πρέπει να έχουμε είναι σα να δεχόμαστε έναν υβριδικό, οικονομικό πόλεμο και να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα».

Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια αλλά περιορισμένα για νέα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. «Το πακέτο στήριξης θα “κλειδώσει” όσο γίνεται πιο κοντά στη ΔΕΘ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα».