Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Μάρτιο του 2020 και η συζήτηση για το αν θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο για δεύτερη πενταετία ή ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για την θέση του, έχει πλέον αρχίσει να γίνεται δημόσια από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τις τελευταίες ημέρες σειρά στελεχών έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε ότι «για μένα, ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης σε ερώτηση για τον είναι η κατάλληλη επιλογή ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος – δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως». Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος που επίσης προκρίνουν την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά.
 

Βέβαια, πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν συμμερίζονται αυτή την πρόταση και έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αρκετοί είναι αυτοί που θα έβλεπαν με καλό μάτι μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου και προέρχονται κυρίως από την «καραμανλική πτέρυγα». Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε για την «πολύπλευρη προσφορά στον Τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις», κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως ψήφο εμπιστοσύνης. 
 

Δεν λείπουν και πιο πληθωρικές προτάσεις, όπως του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που έχει καταθέσει ως πρώτη επιλογή, την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη συνέχεια πρότεινε τον «αριστερογενή», όπως είπε, λογοτέχνη Τίτο Πατρίκιο και σαν τρίτη επιλογή τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη.

Η ονοματολογία δεν είναι στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα προτιμούσαν να μην δημιουργούνται εσωκομματικά στρατόπεδα και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση για μια επιλογή που ανήκει στον Πρωθυπουργό.

Στις 31 Μαρτίου 2015, με επιστολή του, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξηγήσει τους λόγους που δεν θα ψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ, διαχωρίζοντας την θέση του από την στάση του κόμματος. Μπορεί να έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε, όμως εκτιμάται πολύ δύσκολο να αλλάξει άποψη, χωρίς όμως να έχει κλείσει εντελώς η πόρτα.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν για επιθυμία του Πρωθυπουργού στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα να βρεθεί μια γυναίκα, κοινής αποδοχής και εκτός πολιτικού συστήματος, έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από ονόματα. Τα πρώτα που ακούστηκαν ήταν της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, που μάλλον έχουν καεί, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και προσφάτως, της πρώτης προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ο Πρωθυπουργός, όσες φορές έχει ερωτηθεί σε συνεντεύξεις του, έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτές τις επιλογές του.