Ο κομβικός ρόλος Σκυλακάκη και τα μέτωπα που κλείνει – Η αυστηρή επιμονή του για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να στηθεί το σχέδιο με αυστηρά τεχνοκρατικούς κανόνες, που διασφαλίζουν ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια

Σε άνθρωπο… ορχήστρα αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, δικαιώνοντας την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να του αναθέσει την εκπόνηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και τον συντονισμό της γραφειοκρατίας των υπουργείων, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μισό ευρώ από τα υπερπολύτιμα 32 δισ.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να υποβάλει πρώτη-πρώτη ένα σχέδιο τόσο εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο, που δεν έδωσε την παραμικρή ευκαιρία σε «φίλους» στις Βρυξέλλες να το «φρενάρουν», πιστώνεται κυρίως στην επιμονή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να στηθεί το σχέδιο με αυστηρά τεχνοκρατικούς κανόνες, που διασφαλίζουν ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια.

Ακόμα και σε αυτή τη φάση, όπου η γραφειοκρατία των Βρυξελλών καθυστερεί την εκταμίευση της πρώτης δόσης και τη «σπρώχνει» προς τον Φεβρουάριο, ο Θ. Σκυλακάκης ήδη «τρέχει» τα projects της… δεύτερης δόσης, γνωρίζοντας ότι τώρα που τελειώνει η λίστα με τα ώριμα έργα θα δοκιμαστούν οι νεοσύστατοι μηχανισμοί εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης. Κι ενώ κάποιοι εκτιμούσαν ή ευελπιστούσαν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα φύγει από το προσκήνιο και θα αφοσιωθεί στα επιτελικά καθήκοντα του Ταμείου Ανάκαμψης, η πραγματικότητα δείχνει ότι ο κ. Σκυλακάκης λειτουργεί και σαν… «κέρβερος» για την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και σαν… ασπίδα απέναντι σε πολιτικές πιέσεις για παροχές παλαιού τύπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γραφείο του είναι συνεχώς ανοιχτό και online ένα excel, το οποίο ενημερώνεται για τις ροές εσόδων και τις εκταμιεύσεις για έκτακτες και τακτικές πληρωμές, ώστε να γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιες είναι πραγματικά οι αντοχές του Προϋπολογισμού…

 

Πηγή: Parapolitika.gr