Το δόγµα της «πολιτικής διαπραγµάτευσης» επιστρατεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη ρύθµιση των χρεών του ΠΑΣΟΚ, καθώς, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα βασικά επιχειρήµατα που προβάλλει η Χαριλάου Τρικούπη στις διαπραγµατεύσεις µε τους δανειστές – τραπεζίτες είναι η άνοδος του κόµµατος στις δηµοσκοπήσεις και η προοπτική ενός θετικού αποτελέσµατος στις εθνικές κάλπες, που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασµό της κρατικής επιχορήγησης. Ουσιαστικά, το πολιτικό πλαίσιο των εγγυήσεων συνοψίζεται στη φράση «όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, θα αποπληρώνονται µε µεγαλύτερη ευκολία τα δάνειά του» και, ως εκ τούτου, η αξιοπιστία της Χαριλάου Τρικούπη δεν τίθεται υπό αµφισβήτηση.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως στην παρούσα φάση η διαπραγµάτευση γίνεται µε τρεις τράπεζες, καθώς είχε επιτευχθεί συµφωνία µε ακόµα µία όσο ζούσε η Φώφη Γεννηµατά. Τις συζητήσεις διεξάγει ο γενικός διευθυντής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος ενηµερώνει απευθείας τον πρόεδρο του κόµµατος, Ν. Ανδρουλάκη.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες του στην προσπάθεια αυτή και ένας οικονοµικοτεχνικός σύµβουλος µε σηµαντική επιρροή στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι µέχρι τις αρχές Μαΐου το ζήτηµα να έχει διευθετηθεί, προκειµένου να συνδυάσει τον «καθαρό εξορθολογισµό» των οικονοµικών του κόµµατος µε την πανηγυρική «αναβάπτισή» του στις 8 Μαΐου. Την ηµέρα, δηλαδή, που θα στηθούν εσωκοµµατικές κάλπες όχι µόνον για την εκλογή νέων νοµαρχιακών οργανώσεων, αλλά και για την έγκριση των αλλαγών στο όνοµα και στα συµβολα της παράταξης. Οπως όλα δείχνουν, ο τίτλος «ΚΙΝ.ΑΛ.» µαζί µε τα σύµβολα που απεικονίζονταν στη «µαρκίζα» του κόµµατος καταργούνται και η επικρατέστερη εκδοχή είναι η µετονοµασία σε «ΠΑΣΟΚ – ∆ηµοκρατική Παράταξη», που θα περιλαµβάνει και την επιστροφή του πράσινου ήλιου.
∆ύσκολο να προκριθεί ο τίτλος «ΠΑΣΟΚ» σκέτο
Το βέβαιο είναι πως ο τίτλος «ΠΑΣΟΚ» (σκέτο) είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκριθεί και γι’ αυτό θα επιλεγεί η σύνθετη ονοµασία µε την προσθήκη «∆ηµοκρατική Παράταξη», ώστε να µην προκύψουν άλλου είδους ζητήµατα σε σχέση µε τη νοµική υπόσταση και τη «φορολογική» ταυτότητα του κόµµατος έναντι τρίτων. ∆ιότι τα χρέη, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, είναι επιβεβαιωµένα στο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, αλλά, για να µη διοχετεύεται η κρατική επιχορήγηση στο σύνολό της στα ταµεία του, κάτι που σηµαίνει άµεση κατάσχεση των χρηµάτων και χρεοκοπία του κόµµατος, εδώ και χρόνια η λύση δίνεται µέσα από την «πατέντα» της συµµαχικής λειτουργίας µε άλλες δύο δυνάµεις. Το ΚΙ∆ΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και την κίνηση Ε∆ΕΜ του Απόστολου Πόντα, που ήταν φορολογικοί εταίροι στο ΚΙΝ.ΑΛ., εισπράττοντας στους δικούς τους λογαριασµούς το 75% της κρατικής χρηµατοδότησης, ενώ το υπόλοιπο 25% πήγαινε απευθείας στο ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετούνται οι δανειακές υποχρεώσεις του.
Το γεγονός πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα µετονοµαστεί σε ΠΑΣΟΚ – ∆ηµοκρατική Παράταξη ή ΠΑΣΟΚ µε ένα άλλο συνθετικό δεν σηµαίνει πως θα επηρεαστεί η φορολογική ή υφιστάµενη νοµική και φορολογική του δοµή, καθώς θα συνεχίσει να είναι «συµµαχικός σχηµατισµός» τριών εταίρων, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΚΙ∆ΗΣΟ, Ε∆ΕΜ, και ενδεχοµένως στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές να προστεθούν, προσφέροντας και το δικό τους ΑΦΜ, οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Υποχρεωμένος να συνεννοηθεί για τα οικονοµικά του κόµµατος
Να σηµειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, τουλάχιστον µέχρι τις επόµενες εθνικές εκλογές, είναι υποχρεωµένος να συνεννοηθεί για τα οικονοµικά του κόµµατος τόσο µε τον Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής του ΚΙ∆ΗΣΟ, όσο και µε τον Α. Πόντα, επικεφαλής της Ε∆ΕΜ, καθώς, για να διαχειρίζεται την κρατική επιχόρηγηση για λογαριασµό όλης της συµµαχίας, θα πρέπει να υπογράψουν από κοινού ένα ιδιωτικό συµφωνητικό.
Πάντως, εδώ και µία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί τον δρόµο της σπατάλης, αλλά της σκληρής δηµοσιονοµικής συµµόρφωσης, καθώς, µε εξαίρεση τα παλαιότερα χρέη, δεν έχει προχωρήσει σε νέο δανεισµό, περιορίζεται µόνο στην κρατική επιχορήγηση για να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως δεν έχει χρέη σε ασφαλιστικά ταµεία και Eφορία. Επιπλέον, οι πρόσφατες εσωκοµµατικές εκλογές απέφεραν έσοδα από τις συνδροµές των µελών και φίλων που προσήλθαν στις κάλπες, ενώ το επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσει και οικονοµική εξόρµηση.