Νοτοπούλου – Αχτσιόγλου: Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Τουρισμού και Εργασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου και Ε. Αχτσιόγλου σχετικά με τους εργαζόμενους στον Τουριστικό Κλάδο και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας τους.

«Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με την δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων και τη σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Τουρισμού, είναι προφανές πως μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Μολονότι η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΠΕ εκτιμά την απώλεια των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στις 38.234 και ενώ ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Ακάλυπτοι και εκτός των μέτρων προστασίας μένουν:

-οι εργαζόμενοι για τους οποίους έληξε η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που δικαιούνταν

– οι εργαζόμενοι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επαναπροσλαμβάνονταν στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους κι έπειτα, αλλά ανέστειλαν την επανέναρξή τους λόγω της πανδημίας

– οι εργαζόμενοι που απολύονται λόγω δραματικής μείωσης του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα ανεργίας.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα».