Quantcast

Νόμος ασπίδα στην κλιματική «βόμβα» – Οι δράσεις, τα μέτρα και οι καινοτόμες αλλαγές της κυβέρνησης

Τι ετοιμάζουν ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενεργείας, κ. Σκρέκας, και ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλής

Η κλιματική κρίση πλέον δεν είναι προ των πυλών, αλλά εντός της «αυλής» μας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προετοιμάσει τον πρώτο νόμο για το κλίμα, που αναμένεται να τον θέσει σε δημόσια διαβούλευση νωρίς το φθινόπωρο, με σκοπό να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από τις συνομιλίες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26), που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

Η πρόκληση

Ο νόμος για το κλίμα θα είναι ο πρώτος που θα θεσπίσει η χώρα μας και έρχεται ως συνέχεια του ευρωπαϊκού νόμου – Κανονισμού για το κλίμα, που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και της δέσμης νομοθετικών προτάσεων που πολύ πρόσφατα κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο νόμος θα κωδικοποιήσει τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα εισαγάγει ακόμη πιο προστατευτικές ρυθμίσεις υπέρ του κλίματος και της ενεργειακής μετάβασης. Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης η χώρα μας πρωτοπορεί. Το ίδιο και στην ενεργειακή εξοικονόμηση με το «Εξοικονομώ», που θα επεκταθεί στο Δημόσιο, στα ξενοδοχεία, αλλά και στην ηλεκτροκίνηση. Πρωτοπορούμε επίσης στην απανθρακοποίηση των νησιών μας, που μετατρέπονται σε πράσινα με προώθηση των ΑΠΕ και με διασύνδεση μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Αντιμετώπιση της φτώχειας

Ο κλιματικός νόμος έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά θα περιλαμβάνει και τη στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση. Είναι σημαντικό ότι ο νόμος προβλέπει κίνητρα ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και το κλιματικό, συγκεκριμένων τομέων δραστηριοτήτων. Σημασία έχουν επίσης και τα καύσιμα νέας γενιάς, αλλά και τα βιοκαύσιμα, που θα αναδειχτούν στο πλαίσιο και της κυκλικής οικονομίας. Ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον πρώτο νόμο για το κλίμα, που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον ειδικό στην κυκλική οικονομία Γ. Κρεμλή, «ο κλιματικός νόμος θα δημιουργήσει ένα φιλόδοξο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 55% το 2030 και την πλήρη κλιματική ουδετερότητα το 2050, καθώς επίσης τον οδικό χάρτη, αλλά και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση και πρωτοστατεί με την πρωτοβουλία της στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την UNESCO, την UNFCCC και τον WMO, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον συντονισμό της οποίας είχα την τιμή να μου αναθέσει ο πρω[1]θυπουργός με απόφασή του».

 

Τι προβλέπει ο πρώτος νόμος για το κλίμα

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, είναι ένα πολύ φιλόδοξο νομοθέτημα «κυκλικής οικονομίας» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων. Διατάξεις του προβλέπουν πέντε ξεχωριστά ρεύματα διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, καθώς θα περιλαμβάνει επιπλέον τη συλλογή τηγανέλαιων, μπαταριών, μικρών συσκευών, ξύλου, αλλά και πριονιδίων.

 

«Πληρώνω όσο Πετάω»

Ενα πρωτοποριακό σκέλος του σχεδίου νόμου θα προβλέπει το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», το λεγόμενο «Pay as you throw», σύμφωνα με το οποίο, ανάλογα με το πόσα κιλά σκουπίδια παράγει μια οικογένεια, τόσο θα πληρώνει. Ενα σύστημα δηλαδή που θα επιβραβεύει εκείνον που δημιουργεί λιγότερα απόβλητα. Πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο, που προβλέπεται στον νέο νόμο, σε συνδυασμό με το λεγόμενο σύστημα εγγυοδοσίας, είναι το DRS (Deposit Refund Scheme).

 

Έμφαση στις ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από την αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, την ενέργεια από τα κύματα, την ενέργεια από τη γεωθερμία και φυσικά την ενέργεια από βιομάζα, που πρέπει να αξιοποιηθεί στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί από το 2024 θα καθιερωθεί το χωριστό ρεύμα των βιο-αποβλήτων, από τα οποία μπορεί να παραχθεί βιοαέριο και βιοκαύσιμα, και θα μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ενεργειακό μας μείγμα μέσα από τα βιο-απόβλητα σε γεωργία, κτηνοτροφία, κλαδέματα και τα λεγόμενα πράσινα απόβλητα, τα ληγμένα τρόφιμα.

 

Πλωτά αιολικά πάρκα

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τους όρους των διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων προκειμένου να αναπτυχθούν κυρίως πλωτά αιολικά πάρκα.

 

Η Διακήρυξη των Αθηνών στην Κρήτη

Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού αποτελεί «να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας». Κάτι που θα σηματοδοτήσει ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος θα ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών, εξηγεί στα «Π» ο κ. Κρεμλής. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις, ανακοίνωσε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στη σύνοδο των MED9 στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα καταστεί κυρίαρχο θέμα. «Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

 

 

Πηγή: Παραπολιτικά