«Γεια σας, είμαι ο Νόαμ Κατς, ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα». Με τη φράση αυτή στα ελληνικά ο Νόαμ Κατς συστήθηκε την περασμένη Δευτέρα μέσω βίντεο στο ελληνικό κοινό, περιγράφοντας τους στόχους της θητείας του αναφορικά με τη σχέση του Ισραήλ και της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα είχε επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα έγραψε: «Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων και φιλίας μεταξύ των δύο κρατών μας, με στόχο την προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα».
Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για έναν άρτια καταρτισμένο διπλωμάτη καριέρας, με θητεία 28 ετών, που έχει περάσει από ιδιαίτερα νευραλγικές θέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τοποθέτησή του στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος, επιστρέφοντας στις διπλωματικές αποστολές έπειτα από επτά χρόνια παραμονής στο Ισραήλ. Από το 2015 διετέλεσε ανώτερος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας ήταν υπεύθυνος για τη δημόσια διπλωματία του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, επιφορτισμένος με την ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας για 108 διπλωματικές αποστολές.
Η άφιξη του Νόαμ Κατς στην Ελλάδα συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις με το Ισραήλ χαρακτηρίζονται εξαιρετικές σε μια σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η τεχνολογία και η ασφάλεια. Η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα αποτελεί μια επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου επιπέδου των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, με την ενίσχυσή τους στους τομείς της πολιτικής, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της γεωργίας, του περιβάλλοντος, των θρησκευτικών υποθέσεων και του πολιτισμού να είναι από τις βασικές του προτεραιότητες, μαζί με την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο νέος πρέσβης ανέλαβε τα καθήκοντά του έπειτα από μια περίοδο που είχε ως ορόσημα τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, την ανάληψη εκ μέρους της Ελλάδας της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, καθώς τη διεύρυνση του τριμερούς σχήματος σε «3+1» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Όπως μαρτυρούν το βιογραφικό του και η επαγγελματική του πορεία στην ισραηλινή διπλωματική υπηρεσία, πρόκειται για έναν άριστο γνώστη της περιοχής της Μεσογείου, αλλά και της Αφρικής, καθώς έχει διατελέσει πρέσβης του Ισραήλ στη Νιγηρία, την Γκάνα και τη Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) (2002-2007), εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στη Ρώμη (1998-2000), ενώ έχει υπηρετήσει στα τμήματα Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και στην ισραηλινή πρεσβεία στο Λάγος της Νιγηρίας.
Βατύτητα στον τομέα της δημόσιας διπλωματίας
Διαδεχόμενος τον απελθόντα πρέσβη Γιόσι Αμράνι, ο Νόαμ Κατς εκτιμάται πως θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δημόσιας διπλωματίας. Πρόκειται για έναν τομέα που γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας ασκήσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών όσο και ως επικεφαλής Δημόσιας Διπλωματίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον (2009-2014).
Πρόκειται για έναν άριστο γνώστη της περιοχής της Μεσογείου, αλλά και της Αφρικής, ενώ έχει ξεχωρίσει η παρουσία του σε Νιγηρία, Γκάνα, Ιταλία και Ουάσινγκτον
Ο νέος πρέσβης έχει φροντίσει να ενημερωθεί για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ πολύ πριν από την άφιξή του στην Αθήνα. Μια σημαντική πτυχή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης της Ιερής Πόλης. Ο Νόαμ Κατς πέρασε στις 20 Ιουλίου το κατώφλι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος Β’ με αντιπροσωπία μοναχών της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μπορεί να επρόκειτο για μια εθιμοτυπική συνάντηση, αποτυπώνει όμως το ενδιαφέρον του ανώτερου διπλωμάτη για τα θέματα που έχουν προτεραιότητα. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν τα θέματα της συνεργασίας μεταξύ Πατριαρχείου και υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ για τη χορήγηση διαμονής στα μέλη του πρώτου, των σχέσεων τόσο μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών όσο και των υπόλοιπων δογμάτων, ενώ ο Πατριάρχης έθεσε και το ζήτημα της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου.