Quantcast

Νίκος Δένδιας: Ενισχύουμε την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ – Έγγραφη δέσμευση από 113 κράτη (Φώτο)

Στη Μοζαμβίκη βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Καλά νέα κόμισε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Απογευματινή», καθώς o Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει την υποψηφιότητά της για να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2025-26.

«Η Ελλάδα, αξιοποιώντας την πολυεπίπεδη προσέγγισή της στην εξωτερική πολιτική, έχει εξασφαλίσει ήδη την έγγραφη δέσμευση 113 κρατών για την υπερψήφιση της υποψηφιότητας εκλογής της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2025-26».

«Δεδομένου ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά παράδοση, δεν διατυπώνουν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη υποψηφιοτήτων, εκτιμούμε ότι ο στόχος της εκλογής μας είναι απολύτως επιτεύξιμος», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του επισημαίνει: «Η επιτυχής έκβαση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας μας δίνει το δικαίωμα να τρέφουμε αισιοδοξία και για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στα άλλα δύο βασικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (2028-30) και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035-36), αμφότερες για πρώτη φορά στην ιστορία της».

Δένδιας: Γραμμή επικοινωνίας με Μοζαμβίκη το μνημόνιο κατανόησης

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την Τετάρτη στη Μοζαμβίκη, όπου υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης και δήλωσε: «Το μνημόνιο κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Μοζαμβίκης είναι σημαντικό και ανοίγει μια γραμμή επικοινωνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική κοινότητα στη Μοζαμβίκη, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μια γέφυρα σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε πως η ελληνική ατζέντα είναι «να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκή χώρα και ως μέλος της ΕΕ»

Αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Μοζαμβίκης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως βρίσκεται σε ένα ένα κρίσιμο μέρος του κόσμου. Στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρο, με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα που είναι κοινά για όλους μας, όπως εξήγησε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται σήμερα στο Μαπούτο και εξέφρασε τις θερμότερες ευχές της ελληνικής κυβέρνησης και τις δικές του για ταχεία ανάρρωση στην υπουργό Εξωτερικών, Βερόνικα Μακάμο.

 

 

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε εποικοδομητική συζήτηση με την ομόλογό του της Μοζαμβίκης, τηλεφωνικά, διότι η διά ζώσης συνάντηση δεν ήταν εφικτή για έκτακτους λόγους υγείας της Βερόνικα Μακάμο. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας -και εντός Διεθνών Οργανισμών- υπό το φως και του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπογράφηκε σήμερα και της κοινής προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» επισημαίνει σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Δένδιας.