Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μη δώσει το «παρών» στη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, η χθεσινή ομιλία του όμως στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν η δική του παρέμβαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων – η οποία έτσι κι αλλιώς τον έχει κάνει πρόσωπο των ημερών. Στη γεμάτη από κεντροαριστερά στελέχη αίθουσα της Γερουσίας, ο Ανδρουλάκης έδωσε το πολιτικό στίγμα των επόμενων ημερών και ταύτισε την προσωπική του περιπέτεια με «μια ακόμη περιπέτεια» της δημοκρατικής παράταξης. «Προσπαθήσατε να θέσετε μια παράταξη σε ομηρεία», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Και αυτή η παράταξη σας δείχνει την πόρτα της εξόδου. Πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, (…) ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για να αποφασίσει ποια κυβέρνηση του αξίζει. Το μήνυμα θα είναι σκληρό απέναντι σ’ αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».
Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά διακυβεύματα του φθινοπώρου, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του κόμματος, τα μάτια και τα αφτιά όλων ήταν στραμμένα στην υπόθεση των υποκλοπών. Με μια σύντομη αναδρομή, ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της απόπειρας μόλυνσης του κινητού του από το Predator και στην τροπή που πήραν τα πράγματα μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Η ομιλία του είχε και συναισθηματικό τόνο: «Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια για τα εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας να μου έχει στήσει μια τέτοια πλεκτάνη», είπε. «Ενιωσα προδομένος ως έλληνας πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την παρακολούθησή του με την προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και περιγράφοντάς την ως «ζήτημα δημοκρατίας». «Δεν με ενδιαφέρει κανένα πολιτικό όφελος, αλλά ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές και τα στελέχη του, τους οποίους περιέγραψε σαν «μια γροθιά» απέναντι στις επιθέσεις. «Ενας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Το σχέδιο όμως απέτυχε παταγωδώς», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε πως «οι ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι προσωπικές και αμετάθετες, δεν κρύβονται με παραιτήσεις».
Εξεταστική και αυτονομία
Ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποδομήσει το φιλελεύθερο προφίλ του προέδρου της ΝΔ, κάνοντας ανοίγματα στο κεντρώο ακροατήριο. «Ο δήθεν υπέρμαχος της αξιοκρατίας άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ για να ορίσει τον εκλεκτό του και όρισε «αντ’ αυτού» τον ανιψιό του», σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ δεν κλήθηκε να ενημερωθεί επισήμως από δημόσια Αρχή. «Θέλετε να με οδηγήσετε να έρθω μόνος μου, να παρανομήσω εγώ», είπε ο Ανδρουλάκης. «Δεν αξίζει να έχετε θέση ευθύνης, γιατί οι πράξεις σας έχουν εκθέσει τη χώρα διεθνώς. Αν δεν ήμουν ευρωβουλευτής και αν αυτή η παράταξη δεν είχε ιδρύσει τις ανεξάρτητες Αρχές, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα», είπε – ρίχνοντας τα βέλη του και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Πρότεινε επίσης μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, με μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τροποποίηση της άρσης απορρήτου και ενίσχυση της «υποστελεχωμένης» ΑΔΑΕ.
Αναφερόμενος στην πρόταση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης τόνισε πως αφορά «συγκεκριμένες υποθέσεις, όποια κυβέρνηση κι αν αφορούν, με τεκμηριωμένα στοιχεία», όπως η δική του και η περίπτωση του ΚΚΕ – που ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» προς την πλευρά του Περισσού για να υπερψηφίσει την ίδια πρόταση. Μιλώντας για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε με τον δικό του τρόπο στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας τη γαλάζια κριτική πως το κόμμα του ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η δική μας αγωνία είναι να γίνει κουβέντα με στοιχεία, όχι συζήτηση διχασμού και τοξικού κλίματος. Αυτός ο δρόμος είναι της συγκάλυψης και όχι της αποκάλυψης», είπε. «Η ΝΔ ακολουθεί κατά γράμμα τις τακτικές που βίωσε η χώρα την εποχή Τσίπρα – Καμμένου», σχολίασε, εξηγώντας πως όσα συμβαίνουν δεν φέρνουν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο κοντά φέρνουν τη ΝΔ με την περίοδο 2015-2019». Απευθύνθηκε, δε, και στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέχρι προχθές ήμουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόθυμος εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι έχει να πει σήμερα ο Τσίπρας; Πάλι αυταπάτες;», αναρωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός, δεν κινούμαστε α λα καρτ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ