Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το τελικό πόρισμα της προανακριτικής σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.
Το συνολικό κείμενο αριθμεί 895 σελίδες και περιλαμβάνει το πόρισμα των μελών της πλειοψηφίας, την πορισματική έκθεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τα κείμενα συμπερασμάτων του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση δεν κατέθεσαν κείμενα συμπερασμάτων.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση άσκησης δίωξης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Το επίμαχο απόσπασμα
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος προκαλεί ήδη συζητήσεις στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης και ειδικότερα σε ένα απόσπασμα που αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναφέρει ότι όλα όσα έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν εις γνώση του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, στο εισαγωγικό κεφάλαιο του κειμένου της πλειοψηφίας υπογραμμίζεται πως «Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα» ωστόσο τονίζεται ότι «στην παρούσα φάση» δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε και τις τρεις αρχές, συμπεριφέρθηκε σαν να μην κυβερνούσε ανθρώπους, κυβέρνησε αντίθετα στους νόμους και συμπεριφέρθηκε σαν να κυβερνούσε για πάντα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραβίασε απλά τις ηθικές αρχές αλλά υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι παραβίασε και συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις» τονίζεται σε άλλο σημείο.
Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν πως «στις ελεύθερες κοινωνίες οι κυβερνήσεις δεν αναζητούν αρμούς της εξουσίας που πρέπει να ελέγξουν, αλλά σέβονται την ανεξαρτησία των άλλων εξουσιών και ιδίως της δικαιοσύνης που αποτελεί το καταφύγιο του πολίτη και το εχέγγυο ότι δεν θα αδικηθεί. Η διακυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας είχε προετοιμάσει ότι έχοντας ως πρότυπα άλλες χώρες, που δεν φημίζονται για την δημοκρατική τους λειτουργία, βασική της επιδίωξη θα ήταν η ποδηγέτηση των θεσμών, των ΜΜΕ και της ίδιας της δικαιοσύνης. Αυτό ήταν μια πολιτική εκτίμηση που τη βλέπαμε να εξελίσσεται με την πλήρη ανοχή της ηγετικής ομάδας και του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Προσθέτουν ότι η αρχική εκτίμηση ενδυναμώθηκε με «αδιάσειστα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας» και αναφέρονται χαρακτηριστικά στις υποθέσεις όπου:
Φυσικά πρόσωπα παρακολουθούνταν
Κορυφαίοι υπουργοί συνομιλούσαν με ανθρώπους που εκείνη την στιγμή ελέγχονταν από τη δικαιοσύνη και περιέγραφαν την λειτουργία του Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ ως ενός μαγαζιού που κάνει «δουλειές» ενώ υπήρχε το παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου που ενοχλεί τις «δουλειές» του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παππάς (πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ζητούσε από φυσικά πρόσωπα να κατηγορήσουν, χωρίς στοιχεία, τη σύζυγο του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να τύχουν ευμενών δικαστικών αποφάσεων
Με άνεση μετέφεραν φακέλους δικογραφιών, που ερευνώντο από τη Δικαιοσύνη στα υπουργικά γραφεία
Εντός του Μεγάρου Μαξίμου, έκαναν συναντήσεις όπου εκβίαζαν πολίτες και τακτοποιούσαν την επίλυση ανοικτών κακουργηματικών υποθέσεων, ζητώντας να καταβληθούν χρήματα σε τρίτους.
Το κορυφαίο δε γεγονός όλων είναι ότι ενορχήστρωσαν την δικαστική εξόντωση, χωρίς στοιχεία, δέκα πολιτικών τους αντιπάλων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργών, με σκοπό να επιτύχουν κομματικά οφέλη”.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας εξηγεί ότι «Η ιδιαιτερότητα της διερευνώμενης υπόθεσης (σ.σ. σκευωρία Novartis) ξεπερνά μια οικονομική συναλλαγή και πράξεις διαφθοράς του ελεγχομένου υπουργού και αγγίζει τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ήτοι της ανεξάρτητης λειτουργίας των αρμοδιοτήτων – εξουσιών της Πολιτείας, την οποία εγγυάται η διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος. Η ανάδειξη όλων αυτών των παρανόμων μεθοδεύσεων έχει ως βασικούς στόχους, αφενός να αχθούν ενώπιον του νόμιμου δικαιοδοτικού οργάνου και εξεταστούν με τις εγγυήσεις, που ορίζει το δικαιοκρατικό μας σύστημα οι υποθέσεις, αφετέρου να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Να γνωρίζει η κάθε μελλοντική εξουσία ότι λογοδοτούν αυτοί που με ποινικά κολάσιμες πράξεις ναρκοθετούν την δημοκρατία μας και φλερτάρουν με ολοκληρωτικές πρακτικές, κατασκευάζοντας χωρίς στοιχεία υποθέσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και να θωρακιστεί θεσμικά η Χώρα, ώστε να μην αποτολμήσουν παρόμοιες πράξεις όσοι εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις».