Σε πεδίο ολοκληρωτικής μάχης μετατρέπεται τελικά η σύγκρουση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης την τελευταία διετία εν μέσω πανδημίας, αλλά και την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.
Η κυβέρνηση απαντά στην πρόταση αυτή, την οποία ανακοίνωσαν ότι θα ψήφιζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διεύρυνση της έρευνας από το 2015. Προτίθεται δε να περιλάβει την υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κονδύλια που δόθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι «οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή».
Προφανώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα κάνει χρήση της δυνατότητας που δίδεται από τους συσχετισμούς στο κοινοβούλιο, αλλά και τις σχετικές διαδικασίες ώστε να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και όχι αυτή που θέλει να επιλέξει η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική.
Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση το πρωί της Δευτέρας, πήρε γρήγορα την αποδοχή και των άλλων κομμάτων.
Αμέσως έσπευσε να την στηρίξει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο άλλωστε έχει καταγγείλει την Opinion Poll. Αμέσως μετά ήρθε η συμφωνία από την Ελληνική Λύση, ενώ αργά το απόγευμα της Δευτέρας προστέθηκαν με τα δικά τους έστω σκεπτικά και επιμέρους προτάσεις το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.
Με βάση το νέο, αναθεωρημένο Σύνταγμα, εξεταστική επιτροπή μπορεί πλέον να συγκροτηθεί και από τη μειοψηφία της Βουλής, αρκεί η πρόταση να ξεπεράσει τις 120 ψήφους – μπορεί να συμβεί για δύο επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο αυτό και η εξεταστική που πρότεινε θα συγκροτούνταν στη βάση της δικής του πρότασης.
Με τη ρελάνς της κυβέρνησης, η εξεταστική πλέον θα έχει κι άλλα πεδία έρευνας με ό,τι σημαίνει αυτό.
Σχολιάζοντας την αποδοχή της πρότασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν έλθει η απάντηση της ΝΔ, ότι το κόμμα του κατέθεσε την πρόταση «για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;».