Ν. Μηταράκης: Κλείνουν οι ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΟΕΣ»

Με τα νέα κλειστά κέντρα θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο για το άσυλο και τις επιστροφές – Οι νέες δομές θα παρέχουν ασφάλεια είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και ξεκαθάρισε ότι οι παλιές θα κλείσουν.

«Με τους νησιώτες είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού» διεμήνυσε το απόγευμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τις κλειστές δομές στα νησιά πρέπει να εφαρμοστεί για να κριθεί από τους πολίτες και τους νησιώτες και εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με το αίτημα των φορέων του Βορείου Αιγαίου για το κλείσιμο όλων των δομών. «Αυτήν την πολιτική για το μεταναστευτικό την εφαρμόσαμε το ’15 και φτάσαμε με 1 εκατ. μετανάστες στην ενδοχώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την διαδικασία των επιτάξεων για τη δημιουργία νέων δομών είπε ότι αυτή έχει ξεκινήσει και ότι οι νέες δομές θα παρέχουν ασφάλεια και θα δώσουν την δυνατότητα στην πολιτεία για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το άσυλο και την αντιμετώπιση των μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού χρειάζεται αποσυμφόρηση, γρήγορη απονομή ασύλου, κλειστές δομές και επιτάχυνση των επιστροφών. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μια αποτρεπτική πολιτική για νέες ροές σημείωσε.

Ο κ. Μηταράκης, τόνισε συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση θα δώσει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που επιτάχθηκαν, ενώ υποστήριξε πως έχει ήδη υπογράψει την επίταξη των εκτάσεων. Διαμήνυσε πως οι υφιστάμενες δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο θα κλείσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστές δομές, λέγοντας πως «από τις 40.000 ανοιχτές θέσεις που θα υπάρχουν στα νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τις μισές θέσεις, οι οποίες θα είναι κλειστές. Ο σχεδιασμός μας οδηγεί σε βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών».

Αναφορικά με τη θέσπιση κάρτας εισόδου στις κλειστές δομές, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η είσοδος και η έξοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους αιτούντες άσυλο δεν είναι προς επιστροφή και δεν έχουν παραβατική σμυπεριφορά. «Θα δικαιούνται να βγαίνουν κάποια στιγμή το μεσημέρι και θα επιστρέφουν το βράδυ. Κανείς δεν θα μπορεί να βγαίνει το βράδυ», είπε