Ν. Δένδιας «Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης»

Για τη συμφωνία που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των χωρών

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αν. πρωθυπουργό της χώρας, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.

 

 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης. «Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του», υπογράμμισε.

 

 

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, για την ευθεία, όπως είπε, τοποθέτησή του για «το παράνομο μνημόνιο που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες» αλλά και την υπενθύμισή του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

 

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Δένδιας: Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ανοικοδόμηση της Λιβύης
Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να ενεργοποιηθεί όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συναφθούν και καινούριες συμφωνίες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

 

 

 

«Γι’ αυτό λειτουργήσαμε αμέσως την πρεσβεία μας στην Τρίπολη και γι’ αυτό θα ανοίξουμε σήμερα και το Προξενείο μας εδώ στη Βεγγάζη. Ο νέος Πρόξενός μας, ο κ. Ρακίνας, όπως και ο Επιτετραμμένος μας στην Τρίπολη, ο κ. Σταματέκος, είναι σήμερα εδώ μαζί μου», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

 

 

Τέλος, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα της Βεγγάζης και γενικά της Λιβύης, λέγοντας ότι «είναι εδώ και ένα μεγάλο τμήμα της έμεινε εδώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θα τους συναντήσω αμέσως μετά. Όπως και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης».