Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τις τουρκικές προκλήσεις

Το επιβεβαίωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Μυστική συνάντηση με την ηγεσία των Γενικών Επιτελείων είχε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει να πλέει κοντά στο Καστελόριζο.

Την συνάντηση αποκάλυψαν οι Τάκης Χατζής και ο Δήμος Βερύκιος ενώ την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 989” δίνοντας και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως τόνισε χαρακτηριστικά θέλει να γνωρίζει όλα τα τεχνικά δεδομένα “αν πρόκειται να πάρει μεγάλες αποφάσεις, κάτι που αποτελεί καθημερινότητα πλέον”.

 

“Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα ξέρει όλα, όμως θέλει να τα ξέρει. Θέλει να γνωρίζει τα πάντα στην απόλυτη λεπτομέρεια”, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην οποία επιβεβαίωσε τη συνάντηση.

Απών από την συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

 

Ο υπουργός Επικράτειας, απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που σε αυτή τη συνάντηση ήταν απών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολίασε πως “δεν γνωρίζω ποιοι ήταν εκεί, όμως γνωρίζω ότι υπάρχουν και ζητήματα τα οποία είναι αμιγώς επιχειρησιακά” επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “προφανώς την πολιτική απόφαση για ότι πράξουμε στο κομμάτι της άμυνάς μας, τη λαμβάνει η νομιμοποιημένη πολιτική ηγεσία”.

 

“Τα εντελώς τεχνικά θέματα με τα πρωτόκολλα εμπλοκής κλπ, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κρίσης είναι θέματα τα οποία ανάγονται σε επίπεδο άλλο”, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει εξαιρετικά καταλαβαίνει τα τεχνικά θέματα και πως “εμείς είμαστε εκείνοι που προσπαθούμε να τα μάθουμε”.

 

To Oruc Reis έφτασε στα επτά μίλια από τη Ρω – Ζεσταίνει μηχανές το Γιαβούζ

 

Επιμένει στην πολιτική κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, συνεχίζοντας τα επικίνδυνα παιχνίδια με το Όρουτς Ρέις, το οποίο που έφτασε πάλι μια ανάσα από το Καστελόριζο και επτά μίλια από τη Ρω.

 

Άλλωστε η Άγκυρα έχει επεκτείνει ως τις 27 Οκτωβρίου, την παράνομη Navtex και ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο την πλήρη κάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και έως την Κύπρο και τα όρια με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

 

Το σεισμογραφικό/υδρογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλησίασε χθες Πέμπτη μεταξύ 6 και 7 ναυτικών μιλίων από τη μικρονησίδα Ρω του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου με βάση το ανατολικό άκρο της τουρκικής Νavtex.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σταθερή επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να καθίσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου όποτε και εάν αυτός διεξαχθεί με ισχυρότερες θέσεις και με διευρυμένη ατζέντα.

 

Έναν διάλογο που η Άγκυρα ενθαρρυμένη από την στάση των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιχειρεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων.

 

Επικίνδυνα παιχνίδια με το Όρουτς Ρέις

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το σκάφος Όρουτς Ρέις συνεχίζει την… περιπλάνησή του στην περιοχή.

 

Αφού έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και “έσπασε” τα 12 μίλια-τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα της Ελλάδας- η Άγκυρα μετέφερε το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

 

Δείτε το ακριβές σημείο που βρισκόταν το τουρκικό σκάφος το πρωί της Παρασκευής

Στίγμα Oruc Reis

 

Στις 3 το απόγευμα της Πέμπτης, το Oruc Reis, βρέθηκε μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, συνοδευόμενο από τον ίδιο αριθμό πολεμικών πλοίων ενώ σε κοντινή απόσταση επιτηρείται από τα πλοία του Ελληνικού στόλου.

 

Επιτελείς σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως η νέα navtex στο νότιο-ανατολικό τμήμα της, φτάνει μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή ακριβώς πάνω στο όριο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας. Ωστόσο, το σεισμογραφικό και η συνοδεία του δεν επιχείρησαν καν να φτάσουν έως εκείνο το σημείο.

 

Αντιθέτως η επιλογή τους ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών να γίνει αρκετά πιο μακριά ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν πως εφόσον συνεχίσει αυτή την τυπική κίνηση κινούμενο διαρκώς από το δυτικό άκρο έως το ανατολικό και όσο ανεβαίνει, διαρκώς θ’ απομακρύνεται από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

 

Ζεσταίνει μηχανές το Γιαβούζ

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στις περιοχές που βρίσκεται το “Ορούτς Ρέις” ανοιχτά του Καστελόριζου: “Το Γιαβούζ, όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας. Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Γιαβούζ θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του”

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, δήλωσε: “συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις”.