Τους 36 Γενικούς Γραμματείς των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Προέδρων υποδέχτηκε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης κατά την συνάντηση που είχαν για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εμπειρία της πανδημίας και την διαχείριση της, στο επίπεδο των ευρωκοινοβουλίων. Τι μέλλει γενέσθαι μετά την υγειονομική κρίση, ποιά θα είναι η πορεία από εδώ και στο εξής σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη ήταν ο κεντρικός άξονας του διαλόγου και των προτάσεων που ακούστηκαν.
Ο γενικός Γραμματέας της Βουλής τόνισε πως «πανδημία επηρέασε κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας».
«Κληθήκαμε όλοι μας να επιτελέσουμε τα καθήκοντα μας κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα lockdown και η ανάγκη αποφυγής συναθροίσεων σε κλειστούς και όχι μόνο χώρους, διατάραξαν την ομαλή λειτουργία των Κοινοβουλίων. Δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο, έπρεπε όλοι να προσαρμοστούμε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Δοκιμάσαμε πολλές και διαφορετικές λύσεις αναλόγως τους τομείς των αναγκών και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του κάθε Κοινοβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάκης.
Ο κ. Μυλωνάκης αναφερόμενος στη στρατηγική αντίδρασης στην επέλαση της πανδημίας, ανάφερε πως κινήθηκε η Βουλή των Ελλήνων. «Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τροποποιήσαμε τον κανονισμό μας και συνεχίσαμε κανονικά την λειτουργία μας αναπροσαρμόζοντας συνεχώς τα όρια σε ότι αφορά την φυσική παρουσία των βουλευτών και του προσωπικού μας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε εποχής», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Υιοθετήσαμε ουσιαστικά ένα μοντέλο υβριδικής λειτουργίας ελαχιστοποιώντας την φυσική παρουσία με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Περιορίσαμε δραστηριότητες που δεν συνδέονται άμεσα με το κοινοβουλευτικό έργο, όπως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα ή επισκέψεις του κοινού στους χώρους του κοινοβουλίου. Πέραν των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, η πανδημία εξελίχθηκε σε μια μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης συστημάτων και υπηρεσιών. Μέσα σε λίγους μήνες υιοθετήσαμε σειρά νέων τεχνολογιών. Λειτουργήσαμε ένα νέο σύστημα προστασίας και ελέγχου των δικτύων του κοινοβουλίου, μια νέα πολυχρηστική πλατφόρμα για τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους, καθώς και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και απομαγνητοφώνησης στην στενογραφική υπηρεσία», επισήμανε μεταξύ άλλων.
«Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας προκειμένου να αναπτύξουμε μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών οι οποίες δύναται να επηρεάσουν την λειτουργία μας όπως για παράδειγμα μια φυσική καταστροφή, μια εκτεταμένη οικονομική κρίση ή ακόμα και μια κυβερνοεπίθεση. Μια περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας όπως αυτή που ζούμε οι πολίτες θα έπρεπε να νιώθουν εμπιστοσύνη προς τους αντιπροσωπευτικούς τους θεσμούς, όπως είμαστε εμείς τα Κοινοβούλια. Η τήρηση του Συντάγματος και η διατήρηση της εποπτικής λειτουργιάς των κοινοβουλίων, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο και διασφαλίζει τόσο την χρήστη νομοθέτηση όσο και τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της συνταγματικής τάξης και της ορθής λειτουργίας τη νομοθετικής εξουσίας», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Βουλής.
«Αυτή η κρίση μας δίδαξε πολλά που δεν πρέπει να ξεχάσουμε», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε: «Μας δίδαξε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί” και να κάνουμε έξυπνη χρήση όλων των μέσων που διαθέτουμε. Ότι η διεθνής αλληλεγγύη πάει χέρι -χέρι με την υγειονομική ασφάλεια και μαζί είμαστε πιο ισχυροί».
«Εύχομαι η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει εφαλτήριο εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπλήρωσε κλείνοντας την τοποθέτηση του.
Πηγή: Parapolitika.gr