Μπακογιάννη: Η Τουρκία δεν μπορεί να αρνηθεί την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης

ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Για την Τουρκία και το απίθανο του να αποφύγει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η τακτική της Τουρκίας είναι να υλοποιεί σε βάθος χρόνου αυτά που εξαγγέλλει και να ακολουθεί ρητορική διπλωματίας με απειλές και εκφοβισμό.

Αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδας, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η διπλωματία έχει αποτέλεσμα. «Ο διπλωματικός αγώνας και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Η βουλευτής της ΝΔ τόνισε, επίσης, ότι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι η εθνική κυριαρχία.

Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, παρόμοια με αυτήν που θα δημιουργήσει η Ένωση με την Μεγάλη Βρετανία. «Μέσα σε αυτή την ειδική σχέση δεν πρέπει να υπάρχει μόνο ο οικονομικός κυνισμός, αλλά μια συμφωνία-πακέτο που θα εμπεριέχει την ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης και την επίλυση των ζητημάτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να βάλει η Ελλάδα με την Τουρκία στο τραπέζι όλα τα επιχειρήματα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν είναι εύκολο να αρνηθεί. «Δεν είναι εύκολο να πουν όχι οι Τούρκοι. Έχουν πάει ήδη μια φορά και καταλαβαίνουν πλέον πως όλη αυτή η ένταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά η πρόκληση-πρόσκληση μπορεί να γίνει και να πούμε στην Τουρκία αφενός ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και αφετέρου ότι είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

Αναφορικά με τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «δεν θα ήθελα να δω έναν πρόεδρο που ως πρόσωπο θα προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις. Δεν θα ήθελα έναν ΠτΔ που θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι θα πει υφαλοκρηπίδα».

Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ σχολίασε και τη χθεσινή στάση εργασίας στο Μετρό υποστηρίζοντας ότι με τη στάση τους οι συνδικαλιστές ξεφτιλίστηκαν: «Να γίνονται απεργίες, είναι ιερό δικαίωμα. Αλλά όχι να φτάνουμε στο σημείο 25 εργαζόμενοι να ταλαιπωρούν 3 εκατ. Αθηναίους παραμονές Χριστουγέννων, αυτό καμία κοινωνία δεν το αντέχει. Συνδικαλιστικά ξεφτιλίστηκαν, η κοινωνία στο σύνολό της βρέθηκε απέναντί τους».