Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η τουρκική προκλητικότητα

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Το θέμα της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι ασφαλώς το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια των 32 δις ευρώ σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα – σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Κομισιόν – αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να βάλει ευθέως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Το έκανε, άλλωστε, και στις αντίστοιχες διά ζώσης Συνόδους τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, καθώς επιχειρεί να εξηγήσει στους εταίρους ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά Ευρωτουρκικό. Και σ’ αυτό το επίπεδο θέλει ν’ αναβαθμίσει το ζήτημα της όξυνσης στην οποία προχωρεί η Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Το στίγμα όσων πρόκειται να πει ο πρωθυπουργός δόθηκε από τον ίδιο, κατά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη. Θα εξηγήσει έτσι ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας και θα τονίσει ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν δύναται ν’ απειλεί άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο του ΕΛΚ να μην υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας μόνο σε λεκτικό επίπεδο και το ίδιο θα πράξει σήμερα, θέλοντας να παραπέμψει στην εφαρμογή και αυστηροποίηση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας, αλλά και στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων της επιχείρησης “Ειρήνη” για τη Λιβύη μετά την εμπλοκή της Τουρκίας και την αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει τις αποφάσεις της – με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό Πέλαγος.

Για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης, η θέση της Αθήνας είναι δεδομένη και προβλέπει πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στις οριστικές αποφάσεις, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Συμφωνία πάντως δεν θα υπάρξει σήμερα κι αυτό το γνωρίζουν στο Μαξίμου, καθώς ανεπισήμως έχει ήδη προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προς τούτο και μάλιστα διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Γερμανία.

Στην παρέμβασή του για το ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει παράλληλα πως δεν πρέπει να κοπούν κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ, προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, είναι από τα μεγαλύτερα μερίδια κατ’ αναλογία με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επίσης, το ποσό αυτό μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά στη στροφή στο νέο παραγωγικό μοντέλο που επιδιώκει η κυβέρνηση με στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την ενίσχυση των υποδομών, τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ κτλ.