Τι έμεινε από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, σε μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.
Τα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, τα εξοπλιστικά με την αγορά των 18 Rafale και των 4 φρεγατών, η διαχείριση της πανδημίας και το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, το προσφυγικό αλλά και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ήταν μερικά από τα κεντρικά θέματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ένα πρώτο θετικό βήμα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει οι κινήσεις της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση να έχουν συνέχεια. «Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Αν υπάρξει αποκλιμάκωση είμαι έτοιμος και για συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα – εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση – είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και των κυρώσεων λέγοντας ότι η απειλή παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι οι διαφορές με την Τουρκία έχουν αναβαθμιστεί σε ευρωτουρκικό ζήτημα. «Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».
Τόνισε, δε ότι δεν απορρίπτει την πιθανότητα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αν αυτό χρειαστεί ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
Τέλος, αναφορικά με το περιεχόμενο της Τριμερούς στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας».
«Φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων της χώρας»
Για τα εξοπλιστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες είναι φιλόδοξο και εντός των δυνατοτήτων της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών: «Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα».
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη στρατιωτική θητεία ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξετάζεται η αύξηση, όχι όμως πέραν των 12 μηνών, και υπογράμμισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η μεσαία τάξη
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα στη μεσαία τάξη καθώς αυτή χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη ύφεση.
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. «Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».
«Ηταν λάθος να ανοίξει νωρίς ο τουρισμός και η οικονομία;»
Την άποψη ότι η Ελλάδα προχώρησε σε ιδιαίτερα προσεχτικό άνοιγμα του τουρισμού, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που του έγινε από το iefimerida.gr κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άγγελου Μόσχοβα αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η χώρα άνοιξε την οικονομική δραστηριότητα με μεγάλο επαγγελματισμό και για αυτόν τον λόγο είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες.
«Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες»
«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες. Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως. Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε αυτά τα λεφτά έπρεπε να το πει. Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά. Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κορωνοϊός κολλάει μετά τις 12. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Πιστεύω σε ένα ισχυρό αλλά όχι πλαδαρό κράτος»
Παράλληλα, απαντώντας για το αν, παρά το γεγονός ότι δηλώνει φιλελεύθερος πολιτικός, αναγνωρίζει την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πιστεύει σε ένα ισχυρό αλλά όχι πλαδαρό κράτος και εκτίμησε ότι το ΕΣΥ είναι σήμερα πιο δυνατό από ότι ήταν πριν την πανδημία:
«Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο. Βεβαίως είμαι φιλελεύθερος αλλά αναγνωρίζω ότι το κράτος μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο ορισμένες φορές. Πιστεύω σε ένα ισχυρό κράτος αλλά όχι σε πλαδαρό κράτος. Αυτός είναι κεντρικός πυλώνας μια σύγχρονης φιλελεύθερης προσέγγισης. Αναφορικά με το ΕΣΥ: έχουμε προσλάβει 6 χιλιάδες νοσηλευτές. Έχουμε δημιουργήσει νέες θέσεις εντατικής. Το ΕΣΥ τώρα λειτουργεί κανονικά. Οι νέες εντατικές προχωρούν πολύ γρήγορα. Η δέσμευσή για την παρακαταθήκη του ΕΣΥ ισχύει. Και σήμερα είναι πιο δυνατό από προηγουμένως. Και επιβραβεύσαμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Τα γρήγορα τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας. Τονίζω ότι όποιος βγαίνει θετικός τεστάρεται και με PCR. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και ενημερωμένοι και με ένα ΕΣΥ που στάθηκε στα δύσκολα αντάξιο των περιστάσεων. Ενισχύεται επίσης και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Η συγκυρία απέδειξε πόσο σημαντικές είναι και μεγάλες αλλαγές. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα συζητηθεί και στη Βουλή και όλα τα κόμματα θα πουν τις απόψεις τους».
Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις
Αναφορικά με το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλα θα είναι έτοιμα και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών. «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. […] Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Εχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», σημείωσε.
«Αν χρειαστεί θα κάνω πρώτος το εμβόλιο»
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργό και στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό καθώς υποστήριξε ότι προκειμένου να πειστούν όσοι θα έχουν αμφιβολία για την ασφάλειά του, είναι πρόθυμος να το κάνει πρώτος. «Βλέπω μια μεγάλη επιφύλαξη. Οι εταιρίες έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι απολύτως ασφαλές. Όσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού όλων. Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δείξουμε το παράδειγμα θα το κάνω για να δείξω ότι είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Μιλάω για έξι μήνες. Αλλά είναι κλινικές έρευνες και ίσως υπάρξουν και καθυστερήσεις. Ακόμα και στο κακό σενάριο όμως είμαστε έτοιμοι. Κι αυτή τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα θα α την κερδίσουμε».
Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης – Εφαρμόζουμε διαφορετική πολιτική
Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια και την πολιτική της κυβέρνηση στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης και σημείωσε ότι η παρούσα πολιτική εφαρμόζει μια πολιτική σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της γαλλικής και της γερμανικής που εξέφρασαν την βούληση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τη Μόρια. Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το ΚΥΤ στη Μόρια κάηκε από ορισμένους που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση: «Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν τέσσερις μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Αυτό που έγινε όμως πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στη Λέσβο. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί.
Δείτε την Ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ:
Δείτε τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ: