Μητσοτάκης: Η ιστορική επίσκεψη στην Χάλκη και το μήνυμα προς την Άγκυρα

ΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Μια ιστορική και συνάμα σημαντική σε μηνύματα επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός σήμερα στην Χάλκη, σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, μετά τις επικίνδυνες και ακραίες προκλήσεις του Ιουλίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα ενόψει μάλιστα και νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στις 24 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το νησί προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του νέου περιφερειακού πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού που θα πάρει το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο πρώην υπουργός Υγείας που έχασε την ζωή του τον περασμένο Μάϊο από τον Κορονοϊό καταγόταν από την Χάλκη την οποία επισκέπτονταν συχνά.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του νησιού, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την θεολογική σχολή της Χάλκης η οποία παραμένει ανενεργή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της.

Ένα θέμα στο τραπέζι

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Χάλκη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή πως για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα θα πρέπει η τουρκική πλευρά να δείξει με έμπρακτο τρόπο την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και την Μεσόγειο. “Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας” είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για την κυβέρνηση εκτός από την ΑΟΖ δεν υπάρχει άλλο ζήτημα προς συζήτηση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει να ανοίξει μία βεντάλια θεμάτων, όπως την συνθήκη της Λωζάνης την οποία αμφισβητεί ανοιχτά. Η Άγκυρα πάντως δείχνει το τελευταίο διάστημα να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στην χώρα μας, αποφεύγοντας τις παραβιάσεις αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις.

Οι δύο χώρες μετά την μεσολάβηση του Βερολίνου αναμένεται μετά τις 24 Αυγούστου να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές μετά από τέσσερα χρόνια. Παράλληλα θα προετοιμάσουν και το έδαφος – ανάλογα με το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί – για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο το μέρος που θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις μετά την έξαρση του Κορονοϊού και δεν αποκλείεται να γίνουν σε “ουδέτερο” έδαφος, όπως συνέβη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο